‘OVO JE TEK POČETAK’: Misteriozne jame otkrivene oko Stonehenga – starije od monolita, ima ih neobično mnogo, ali arheologe zbunjuje nešto drugo

Ono što vidimo nije snimak jednog trenutka u vremenu. Tragovi koje vidimo u našim podacima obuhvaćaju milenijume, na šta ukazuje vremenski okvir od sedam hiljada godina između najstarijih i najnovijih praistorijskih jama koje smo iskopali, ističu arheolozi

Stonehenge se vijekovima intenzivno proučava, a nakon što je ustanovljeno kako su ga sagradili došljaci koji su vukli svoj kamenjar preko pola Britanije, arheolozi su otkrili nove misterije najpoznatijeg megalitnog spomenika.

Misteriozne jame starije od megalitnog spomenika

Arheološka ‘biopsija’ okolnog krajolika otkrila je skrivenu mrežu velikih jama koje okružuju kamenu konstrukciju. Studija je prvo opsežno istraživanje elektromagnetne indukcije u regiji i pomogla je arheolozima da otkriju stotine velikih jama, od kojih je svaka široka više od 2,4 metra. Neke od njih su sigurno napravili ljudi prije više hiljada godina.

Za što su korištene te velike jame nije poznato, ali s obzirom na nedostatak “utilitarnih funkcija” povezanih s rupama, odnosno da gotovo sigurno nisu imale nikakvu praktičnu funkciju, istraživači sumnjaju da su na neki način povezane s “dugotrajnim ceremonijalnim strukturiranjem” Stonehengea.

Posebno mjesto za lovce-sakupljače

Druge drevne jame, otkrivene u blizini parkirališta starog centra za posjetitelje Stonehengea, datiraju iz otprilike 8000 godina prije nove ere i povezane su s totemskim stubovima, rekvizitima za lov na aurohove (vrsta izumrle stoke) i posmatranjem Mjeseca. Sam Stonehenge izgrađen je prije otprilike 5.000 godina, prenosi Science Alert.

“Kombinovanjem novih tehnika geofizičkog istraživanja s jezgrom i iskopavanjem u tački, tim je otkrio neke od najranijih dokaza ljudske aktivnosti koji su još iskopali u krajoliku Stonehengea”, kaže arheolog Nick Snashall, koji radi za mjesto svjetske baštine Stonehenge & Avebury. “Otkriće najveće poznate ranomezolitičke jame u sjeverozapadnoj Evropi pokazuje da je ovo bilo posebno mjesto za zajednice lovaca-sakupljača hiljadama godina prije nego što je podignuto prvo kamenje.”

Naslage praistorijskih jama uobičajene su arheološke strukture u Ujedinjenom Kraljevstvu i sjeverozapadnoj Evropi, ali obično nisu šire ili dublje od jednog metra. Ovalne jame širine veće od 2,4 metra vrlo su rijetke, ali oko Stonehengea i obližnjih Durrington Walls Hengea, čini se da su neobično česte.

Aktivnost koja se protezala kroz tisućljeća

U nedavnom istraživanju Stonehengea, geofizički senzori i direktna arheološka istraživanja otkrila su 415 velikih jama na površini od 2,5 kvadratnih kilometara. Kada su istraživači iskopali devet takvih jama, za šest je utvrđeno da ih je davno napravio čovjek, dvije su bile prirodne pojave, a jedna je bila nedavno poljoprivredno ležište.

Obilje ovih građevina svojevrsna je aktivnost koja prije nije bila prepoznata u Stonehengeu ili uopšte u sjeverozapadnoj Evropi.  Okrugle jame datiraju od ranog mezolitika, oko 8000. godine prije nov ere, do srednjeg bronzanog doba, oko 1300. godine prije nove ere i uglavnom su koncentrisane na višim područjima istočno i zapadno od Stonehengea.

Najstarija i najveća jama široka je više od tri metra i duboka 1,85 metara. “Ono što vidimo nije snimak jednog trenutka u vremenu. Tragovi koje vidimo u našim podacima obuhvaćaju milenijume, na što ukazuje vremenski okvir od sedam hiljada godina između najstarijih i najnovijih praistorijskih jama koje smo iskopali”, kaže istoričar Paul Garwood sa Univerziteta u Birminghamu.

“Od lovaca-sakupljača ranog holocena do kasnijih stanovnika bronzanog doba na farmama i poljskim sistemima, arheologija koju otkrivamo rezultat je složenog i stalno promjenjivog zauzimanja krajolika.”

Mogućnost senzorske tehnologije da skenira krajolik i otkrije potencijalna arheološka nalazišta daje nam neviđen pogled na praistorijske krajolike. Stonehenge je samo početak.

Izvor: net.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti