Ovaj NAPITAK je najbolja jutarnja alternativa kafi a osim toga odličan je i za MRŠAVLJENJE!

Kafa je omiljeni jutarnji napitak većine ljudi, to su pokazale mnoge ankete i istraživanja, no zapravo griješimo – kofein samo kratkotrajno podiže energiju, a raznorazni dodaci poput mlijeka i šećera nabijaju kilograme.

Upravo iz tog razloga krenulo se u ispitivanje alternativnih napitaka koji bi mogli zadovoljiti jutarnju potrebu za kofeinom uz manje negativnih učinaka, a rezultat je donekle očekivan – crni čaj puno je bolji izbor.

btea

Naime, ne samo da crni čaj zadovoljava jutarnju potrebu za kofeinom, već takođe ima prilično nevjerovatan uticaj na mršavljenje. Crni čaj može proizvesti zdravu bakteriju u crijevima i čak potaknuti bolji rad metabolizma, otkrili su istraživači sa Univerziteta Kalifornija.

Njihovo istraživanje s različitom prehranom kod miševa i uz dodatak crnog čaja pokazalo je da se količina bakterije pseudobutyrivibrio povećala, a ona povoljno djeluje na rad metabolizma. “Crni čaj pokrenuo je rad mikrobioma (mikroorganizama u metabolizmu), koji poboljšavaju zdravlje i smanjuju tjelesnu težinu. Za ljubitelje crnog čaja, ovo je samo još jedan razlog zašto trebaju nastaviti svoju dobru naviku”, izjavila je dr. Zhaoping Li, voditeljica Centra za ljudsku prehranu na Univerzitetu Kalifornija.

“Molekule crnog čaja su veće i ostaju u crijevima umjesto da se apsorbuju. Uslijed toga, one poboljšavaju rast korisnih bakterija i stvaraju mikrobne metabolite uključene u regulaciju metabolizma”, izjavila je Susanne Henning, voditeljica istraživanja.

Stoga, trkom u obližnju trgovinu po crni čaj – u listićima, naravno, filter vrećice nisu ni blizu jednako efikasne.

Izvor: metro-portal.rtl.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti