Kako jesti ugljikohidrate bez nakupljanja neželjenih kilograma?

Ugljikohidrati se smatraju jednim od glavnih krivaca za sve veći broj gojaznih osoba, a dijete koje ograničavaju njihovu konzumaciju sve su popularnije …

ug

Međutim, prilično je besmisleno lišiti se ove vrlo važne kategorije hrane. Za početak, ugljikohidrati su jedan od svega tri makronutrijenta (uz proteine i masti), što znači da izbacivanje ugljikohidrata iz prehrane može potpuno poremetiti vašu inače uravnoteženu prehranu. Uostalom, vaše tijelo treba ugljikohidrate kako bi pravilno funkcionisalo – upravo vam oni daju potrebnu energiju.

Najbolje od svega, ako ih konzumirate na pravi način ugljikohidrati mogu biti važan dio plana za gubitak neželjenih kilograma. Evo što morate znati:

Što su ugljikohidrati kompleksniji, to su bolji

Jedan od glavnih razloga zbog kojih su ugljikohidrati na tako lošem glasu je činjenica da se radi o vrlo širokoj grupi hrane. Npr. nezdrava hrana poput čipsa i krofni nalazi se u ovoj kategoriji, baš kao i zdrave namirnice poput zobene kaše. Stoga je razlikovanje različitih vrsta ugljikohidrata ključno kako bi znali koje konzumirati, a koje izbjegavati.

Kompleksni ugljikohidrati najbolji su odabir. Takve namirnice bogate su vlaknima, antioksidansima, sporo se probavljaju te su niskog glikemijskog indeksa. U ovoj kategoriji nalaze se smeđa riža, zobena kaša, grah, voće i određeno povrće.

ug1

Konzumirajte ugljikohidrate u pravo vrijeme

Ključ mršavljenja nije samo u odabiru onoga što jedete, već i vremena kada jedete. Ugljikohidrate je najbolje konzumirati ujutro, nakon što ste cijelu noć postili. Ljudi se zapravo bude s manjkom energije, a nju najbolje možete dobiti ako za doručak kombinujete ugljikohidrate, proteine, pa čak i malo masti.

Fitness vježbe će takođe potrošiti vašu energiju, stoga je vrijeme nakon vježbanja idealno za konzumaciju ugljikohidrata.

ug2

Držite se preporučenih dnevnih porcija

Umjerenost je vrlina čak i kada je riječ o dobrim stvarima, a to se pogotovo odnosi na ugljikohidrate. Ključ zdrave prehrane je obraćanje pažnje na porcije – iako na dan možete pojesti i do 200 grama ugljikohidrata i u isto vrijeme gubiti na težini, velike količine takođe mogu dovesti do brzog nakupljanja kilograma. Takođe, ako volite grickati voće ili cjelovite žitarice tokom dana lako možete prekoračiti dnevnu kvotu ugljikohidrata, stoga je potrebno u “računicu” uključiti i međuobroke i grickalice.

Izvor: finirecepti.net.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti