Ostrvo koje je stvorio Apolon: Za sve one koji žele da dožive Grčku

Ostrvo je je mnogo manje poznato i posjećeno od Santorinija, ali ovo kikladsko ostrvo osvaja srca svih onih koji zaista vole Grčku onakvu kakva jeste.

anafi1

Anafi se nalazi sjeverno od Krita, okruženo brojnim ostrvima, pa je idealno i za one koji ne vole da se zadržavaju samo na jednom mestu, jer položaj ostrva posjetiocima pruža mogućnost pravljenja zanimljivih izleta.

Ali prije nego što brodićem odete do čuvenog Santorinija, trebalo bi da obiđete sve ljepote ostrva Anafi koje je, prema legendi, stvorio sam Apolon koji je učinio da se ostrvo samo izdigne iz mora kako bi Argonautima pružilo utočište od oluje. Tako je i dobilo ime Anafi, od antičke grčke riječi “anefani”, što znači “pojaviti se”.

Ostrvo još uvijek nije preplavljeno turistima, pa na stjenovitim liticama ima mjesta za sve one koji žele da uživaju u nestvarnim zalascima Sunca koje obasjava Egejsko more.


View this post on Instagram

#anafi #cyclades #greece #greekislands #summer2020

A post shared by Massimiliano Spina (@maxslowtraveller) on

Hora je jedino naseljeno mjesto na ostrvu Anafi i ovdje se nalazi većina ukupnih smještajnih i ugostiteljskih kapaciteta. Postoji nekoliko taverni koje su okrenute prema moru za potpun ugođaj.

Poput većine gradića na Kikladima i za Horu su karakteristične uske ulice, kuće poredane na brdu i okrečene u bijelo sa plavim prozorima i vratima. U samom gradu nema saobraćaja, već postoji put za automobile koji vodi oko mjesta. Često oni koji posjete Anafi fotografišu koze i napišu da su to zapravo stanovnici ostrva, jer ih ima mnogo više od svega 270 ljudi koji ovdje žive. Najveći broj plaža nalazi se na južnoj strani ostrva Anafi. Kada se od luke krene pješačkom stazom preko brda, izlazi se na plažu Klisidi. Ovo je lijepa pješčana plaža sa prirodnim hladom i kao stvorena za zaljubljenike u prirodu. Kao i većina plaža na Anafiju, nije uređena, tako da ne postoje ležaljke i suncobrani, kafići, pa samim tim ni buka i gužva.

Najpoznatija plaža je vjerovatno Agios Nikolaos, mala i pješčana. Zapravo radi se o mjestu u kojem postoji svega nekoliko ribarskih kuća i taverni, a plaža se nalazi pored, isto tako male luke.

Poznata je i plaža Livoskopos. Pješčana sa prelazom u sitniji šljunak, zaštićena stijenama od vjetra, pa u nedostatku talasa nema mulja i voda je neprestano kristalno bistra sa očaravajućom zelenkasto-plavom bojom. Megas Potamos je pješčana plaža sa prirodnim hladom. Ukoliko nastavite šetnju stazom dolazi se do plaže Agioi Anargiroi, koja je u uvali sa malom crkvom iznad nje. Plaža Rukunas je takođe pješčana, i jedna od prostranijih na ostrvu. Ovdje je jedan dio namijenjen za kampovanje, a drugi je slobodan. Na plaži postoje mali bar i restoran. Ono što predstavlja poseban doživljaj jeste pogled na planinu Kalamos.


View this post on Instagram

#PanagiaKalamiotissa #anafiisland #greece

A post shared by Svetomir Milosevik (@milosevik) on

Ostrvo Anafi nudi i kulturno-istorijski sadržaj, a glavne znamenitosti su savakako manastiri Zoodochou Pigis i Panagia Kalamiotisa, koji su još poznati i kao “donji” i “gornji” manastir.

Donji manastir je izgrađen na ruševinama Apolonovog hrama koji je ovdje postojao, dok se gornji manastir nalazi na uzvišenju od skoro 500 m, i do njega se dolazi strmom stazom kojom se penje nekih sat vremena.

U ovim manastirima se održava i najvažniji događaj na ostrvu – slava Anafija, koja se obilježava 7. i 8. septembra.

Na ostrvo Anafi se stiže trajektom iz Pireja sa usputnim stanicama na Parosu, Naksosu i Santoriniju, a postoji i direkna linija. Od Santorinija ostrvo je udaljeno oko sat i po plovidbe. Anafi je povezan i sa sljedećim ostrvima: Folegandros, Halki, Ios, Karpatos, Kasos, Kos, Milos, Rodos, Krit (Sitia).

Izvor: b92.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti