“DREVNA SIKSTINSKA KAPELA”: U srcu amazonske prašume pronađen zid oslikan prije 12.000 godina (FOTO)

U amazonskoj prašumi otkrivena je stijena prekrivena umjetničkim prikazima životinja i ljudi, za koje se vjeruje da su stari 12 i po hiljada godina

Zid ima dužinu od oko deset kilometara i arheolozi su ga, zbog bogatstva crteža, već nazvali “Drevnom Sikstinskom kapelom”.

Crteži su stariji od 12.000 godina a istraživanje je djelo tima britanskih i kolumbijskih arheologa koje je finansirao Evropski istraživački savjet. Fascinantni crteži otkriveni su na teritoriji nacionalnog parka Chiribiquete u Kolumbiji.

Na slikama se vide ljudske figure, tu su i otisci dlanova, ali i prikazi mastodonta, izumrle životinje iz porodice slonova.


Vjeruje se da su ove slike, koje pružaju uvid u drevnu civilizaciju koja je sada izgubljena, stvorili neki od prvih ljudi koji su stigli do predjela Amazonije. Arheolog i istraživač Ella Al Shamahi, rekla je da je “novi arheološki lokalitet više nego uzbudljiv” i da još nije dobio zvanično ime.

“Govorimo o hiljadama slika. Dok ih gledate, emocije samo bujaju. Biće potrebne generacije istraživača da ih analiziraju”, rekao je vođa tima profesor arheologije Jose Irialt.

Ne zna se tačno koja je zajednica “autor” ovih drevnih umjetničkih djela, ali se smatra da su u pitanju preci plemena Yanomami ili Kayapo.

Izvor: blic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti