Otkriven moguć dokaz vanzemaljskog izvora života na Zemlji

Kompleksni hemijski spojevi i voda pronađeni su unutar dva meteorita koji su pali na Zemlju, tvrde istraživači s Nacionalnog laboratorija Lawrence-Berkeley u Sjedinjenim Državama.

Prema naučnicima, ovo otkriće pokazuje da bi nebeska tijela mogla biti izvor života na našoj planeti.

Stručnjaci iz Nacionalnog laboratorija Lawrence-Berkeley u Kaliforniji, analizirali su dva meteora koji su stigli na Zemlju 1998. godine. Nakon što su proučavali hemijski sastav kristala soli u ovim meteoritima, otkrili su organske spojeve – vodu, aminokiseline, ugljik i mnoge druge spojeve koji igraju važnu ulogu na Zemlji, navodi se u članku portala Phys.org.

“Plavi kristali od dva milimetra predstavljaju rezervu organskih spojeva i elemenata koji su bitni za nastanak života”, objašnjava jedan od autora istraživanja, Queenie Chan.

Ova kombinacija elemenata prvi put je pronađena u istoriji na jednom nebeskom tijelu.

Prema autorima istraživanja, molekule u kristalima meteorita sintetizovane su prije 4,5 milijarde godina pod uslovima koji još nisu poznati. Ipak, istraživači pretpostavljaju da je mjesto njihovog nastanka na Ceresu, najmanjoj otkrivenoj patuljastoj planeti Sunčevog sistema, koja se nalazi između Marsa i Jupitera.

Ovo otkriće daje informaciju naučnicima da primitivni oblik života može postojati u drugim dijelovima Sunčevog sistema, koji se takođe može kretati između planeta putujući na komadićima asteroida ili planetoida.

Izvor: logicno.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti