Čudesni fenomen: Vodopad koji se u februaru pretvara u “vatreni zid”

Vodopad u Nacionalnom parku Yosemite (SAD) postao je popularna turistička atrakcija u februaru, zato što pod pravim uslovima sunčeva svjetlost osvijetljava vodu koja teče niz kamen tako da izgleda kao plamen.

Zbog ovoga je ovaj vodopad i dobio ime Vatreni zid Yosemitea. Svake godine od decembra do aprila voda nastala od otopljenog snijega na planini teče niz ivicu planine koja se zove El Capitan, formirajući privremene Horsetail vodopade.

Vodopad je sam po sebi prilično zadivljujuć prizor, ali zaista oduzima dah tokom nekoliko dana u februaru, kada se, pod pravim uslovima, pretvara u zid vatre, gdje voda izgleda poput lave koja teče i slijeva se niz liticu.

Yosemitski vodopad se smatra jednim od najvećih fenomena koji se mogu vidjeti u Yosemite nacionalnom parku. Ovaj spektakl privlači hiljade gledalaca svake godine, što je prisililo osoblje parka da usvoji nova pravila tokom februara.

Određeni dijelovi puta u tom periodu imaju restrikcije, zbog ogromnih gužvi u saobraćaju koje su postale problem u posljednjih nekoliko godina. Nažalost, mnogi koji otputuju u Yosemite kako bi svjedočili ovom vodopadu iz prve ruke ne znaju da se ne pojavljuje svake godine. Kako bi se vatreni zid pojavio, određeni uslovi moraju biti prisutni u isto vrijeme, što se ne događa svake godine. Mora biti snijega na planini, temperatura mora biti dovoljno visoka da bi se snijeg otopio i stvorio vodopad. Nebo mora biti skoro savršeno vedro i čak i najmanja izmaglica može zaustaviti fenomen, dok sunce mora osvijetliti vodopad iz posebnog ugla.

Izvor: haber.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti