Drevni grad Caral: Upravo ovdje je živjela najstarija drevna civilizacija

Smješten u peruanskim Andima, na visokoj, pustoj terasi s pogledom na bujnu riječnu dolinu, nalazi se niz američkih piramida koje su možda mnogo starije od egipatskih. One su ostaci drevnog grada Caral, koji se naziva “najstarijom društvenom zajednicom u Americi.”

Sveti grad Caral jedan je od najstarijih gradova ikada otkrivenih, s korijenima koji sežu u vrijeme Mezopotamije, starog Egipta, Kine i Mezoamerike, između ostalih civilizacija. Karakterišu ga veličanstvene piramide, veliki kružni trg i, naravno, ogromna arena u kojoj su se pred velikom publikom priređivale gladijatorske borbe ili pozorišni događaji.

Caral je 1905. godine otkrio njemački arheolog po imenu Max Uhle, koji je u to vrijeme provodio opsežnu studiju drevnih peruanskih gradova i groblja. Uhlea je zaintrigirala scena, ali nije shvatio da su velika brda ispred njega u stvari bile piramide.

Sveti grad Caral je arheološko nalazište smješteno u dolini Supe, u blizini sadašnjeg grada Caral, 182 kilometra sjeverno od Lime (Peru). © Image Credit: Wirestock | Licencirano od Dreamstime.Com (uredničko/komercijalno korištenje Stock Photo) ID 232311373

Do tog otkrića arheolozi su došli tek 1970-ih. Uprkos svemu tome, prošle su još dvije decenije dok peruanska arheologinja Ruth Shady nije počela provoditi sistematska iskopavanja u regiji.

Shady je započela dvogodišnje istraživanje doline Supe 1993. godine, radeći uglavnom vikendom uz pomoć svojih učenika. Istraživanje je rezultovalo otkrićem zapanjujućih 18 različitih naselja, što je dokumentovala u svojoj knjizi.

Drevne piramide u Caralu, Peru, koje su izgradili Norte Chicos, jedna od najstarijih civilizacija u Americi. © Image Credit: Richard Moody | Licencirano od Dreamstime.Com (uredničko/komercijalno korištenje Stock Photo) ID 36502478

Niko nije znao koliko su stari, ali sličnosti između gradova i njihovih rudimentarnijih tehnologija sugerisali su da su pripadali jednom, drevnom društvu koje je prethodilo svim drugim kulturama na tom području.

Piramide koje vidite danas izgrađene su otprilike 2.600 godina prije nove ere, i dok su radovi u jednom trenutku bili pauzirani, istraživači vjeruju da se proces gradnje nastavio do oko 2.000 godine prije nove ere. Što se tiče starosti, one su otprilike ekvivalentne piramidama u Gizi i egipatskim piramidama izgrađenim za Keopsa, koje su izgrađene između 2.600 i 2.480. godine prije nove ere.

Sveti grad Caral-Supe © Image Credit: AlisonRuthHughes (CC BY-SA 4.0)

Iako se procjenjuje da peruanski grad Caral postoji otprilike 5.000 godina, čini se da su njegovi prvi stanovnici bili prilično inteligentni, što dokazuje činjenica da su koristili podzemne kanale u kojima su ložili vatru bez obzira na vrijeme napolju.

Takođe je čudno koliko je Caral bio gusto naseljen, a da tamo nikada nisu otkopana nikakva bojišta ili oružje, pa čak ni unakažena tijela poginulih u borbi. Umjesto toga, timovi su otkrili 32 flaute napravljene od kostiju kondora i pelikana, kao i 37 malih truba od kostiju lame i jelena, koje su koristili za muziku.

Sa približno 60 hektara površine, grad je imao populaciju od preko 3.000 ljudi. U okolini je bilo mnogo veličanstvenih hramova i vila, kao i ranije pomenuta izuzetno velika arena. Obzirom da niko ne zna kako su uspjeli doći do znanja o korištenju velikih ventilacionih sistema koji su pronađeni, predloženo je mnoštvo mogućnosti u pokušaju da se objasni kako su to uradili.

U ovom trenutku, jedina je pretpostavka je da su to naučili od inteligentne vanzemaljske rase; ipak, nisu predstavljeni uvjerljivi dokazi koji podržavaju ovu hipotezu.

Kanali za navodnjavanje koji su prnađeni širom grada bili su toliko izuzetni da bi se čak i po današnjim standardima njihovi tvorci smatrali majstorima svog zanata.

Na kraju, Caral je napušten oko 1.800 godine prije nove ere kada su stanovnici bili primorani da se evakuišu zbog dugotrajne suše i da potraže novi dom ili da ostanu tu i čekaju da iz pokrije pijesak.

Izvor: mysteriesrunsolved.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti