Tajanstvene drevne ploče koje bi mogle ispisati neku drugačiju ljudsku istoriju

Napredna, prosperitetna i moćna civilizacija postojala je nekoliko milenijuma prije najvećih drevnih sila na svijetu: Sumera i Egipta.

Opšteprihvaćena istorijska hronologija može biti potpuno pogrešna zbog tri glinene ploče pronađene u Tartariji u Rumuniji. Iako je otkriće bilo pod strogom zaštitom od ‘curenja informacija’, nekoliko stručnjaka upućenih u pronalazak je do sada reklo da nema razloga za njegovo diskreditovanje.

Zašto su ove ploče izazvale takvo komešanje?

Spomenik neolitskim pločama Tartarije, datiranih u 5.500 – 5.300 godina p.n.e. i otkrivenih 1961. u Tartariji, okrug Alba, Rumunija od strane arheologa Nicolae Vlassa. Glinene ploče su povezane sa Turdaš-Vinčanskom kulturom, a vinčanski simboli na njima prethode protosumerskom piktografskom pismu. Spomenik je napravljen u blizini lokacije otkrića © Țetcu Mircea Rareș / Wikimedia Commons

Prije nego progovorimo o misterioznim Tartarijskim pločama i njihovom čudnom sadržaju, dobro je razjasniti koliko malo znamo o gradu Tartariji. Zapravo, Tartarija se smatra državom, a neki su je čak naveli i kao veliko i moćno carstvo. Njegova teritorija se prostirala od Kaspijskog mora i Uralskih planina do obala Tihog okeana.

Vjeruje se da su moć i uticaj Tartarije znatno “usitnjeni” zbog nekoliko prirodnih katastrofa, posebno velikih poplava blata. Odjednom je ova napredna civilizacija izgubila stabilnost i brzo nestala iz moderne svjetske istorije – kao da je jednostavno izbrisana s karte.

Paralelna priča kaže da su Tatare i njihovo carstvo napali drugi moćni narodi koji su željeli njihovu moć. Da bi stvorili novi poredak na ljestvici svjetske moći, oni su na neki (nepoznati) način uzrokovali niz vještačkih poplava koje su na kraju uništile čitavu naciju Tartarije.

Jedan od glavnih razloga zašto su Tartariji zavidjele susjedne nacije bio je njen napredak u naučnom i tehnološkom znanju, po osnovu koga je sve druge ostavila daleko iza sebe. Čak je rečeno da su Tatari imali zalihe čiste energije u svojim gradovima, ‘izvađene iz atmosfere’.

Sela su sadržala urbane stubove koji su služili kao tačka prenosa bežične energije koju su koristili. Najnoviji spomen Tartarije u službenim zapisima i na kartama može se pronaći u godinama prije 19. vijeka. Ukazuje se da je nacija zauzimala cijelo područje Sibira.

Tajna ploča

Tărtăria ploče koje se nalaze u Rumuniji bi mogle sadržavati simbole koji predstavljaju najstariji oblik pisanja na svijetu.

Godine 1961. arheolog Nicolae Vlassa pronašao je tri glinene ploče 30 kilometara od grada Alba Iulia, na području bivše Tartarije. Na pločama su ugravirani različiti simboli sa porukom koju je teško dešifrovati ispisanom sumerskim slovima. Ali ono što je zaista intrigantno je starost tih ranih zapisa, a što je od izuzetnog značaja u ovom slučaju.

Testovi datiranja ugljikom-14 rasvijetlili su da Tartarske ploče datiraju iz perioda od 5.300 godina prije nove ere. U ovom slučaju, teorija da je pisanje nastalo u Mezopotamiji od strane Sumera izgubila bi svu svoju istinitost. Umjesto toga, kolijevka civilizacije morala bi se preseliti u srce negostoljubive ravnice istočne Evrope.

Vjeruje se da su ovi natpisi vinčanski simboli koji pripadaju vinčanskoj kulturi koja je bila rasprostranjena u srednjoj i jugoistočnoj Evropi od 6. do 5. milenijuma prije nove ere

Ono što se činilo kao jedno od najvećih arheoloških otkrića postalo je tema rasprava i rasprava. Datiranje artefakata promijenilo bi pronalazak pisanja za više od milenijuma i takođe bi promijenilo mjesto rođenja pisanja, od Mezopotamije do sliva Dunava. Dakle, je li moguće da je prosperitetna i moćna civilizacija postojala nekoliko milenijuma prije najvećih drevnih sila na svijetu: Sumera i Egipta?

Neki arheolozi pokušali su razbiti ovaj mit tvrdeći da su se Tartarske ploče pojavile zbog uticaja Sumera jer simboli na pločama nalikuju onima koje su koristili Sumeri.

Jedna od ploča prikazuje dvije životinje (koze?) i drvo, što ukazuje na žrtvu u znak proslave povratka novog života

Zbog toga se pretpostavljalo da su simboli uzeti od njih, a stari stanovnici su ih koristili ne znajući njihovo značenje. No, ovo je u suprotnosti sa našim vlastitim poimanjem istorije, budući da oko 5.500 godina prije nove ere sumersko pisanje nije postojalo, a do danas nema dokaza koji bi potvrdili ove tvrdnje.

Istoričari su se ponovno zaintrigirali kada su pokušali prevesti ploče zasnovane na sumerskom dijalektu, otkrivši u njima ime ‘Saue’, što je ekvivalent boga Usmu poznatog u sumerskoj kulturi.

Istraživači raspravljaju o tome kako je bilo moguće da su drevni stanovnici Tartarije pisali na sumerskom jeziku, kada u to vrijeme ime Sumerija još nije bilo poznato.

Ruski naučnik Boris Perlov smatra da su Sumeri i Babilonci bili “sposobni učenici”, koji su posudili piktografsko pismo iz istočnih kultura i kasnije ga transformisali u klinasto pismo. Prema Perlovu, pravi pronalazači pisanja bili su ljudi Balkana, a ne Sumerani.

Mnogi istoričari ne mogu vjerovati da se cjelokupna ljudska hronologija koju su tradicionalni istoričari generalno prihvatili urušava zbog tri Tatarske tablice.

Zapisi i tumačenja hiljada godina morali bi biti izbrisani i prepisani. Sadašnje znanje, kako smo ga naučili, uključujući porijeklo čovječanstva, moralo bi se reinterpretirati.

Izvor: mysteriesrunsolved.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti