POTRAGA ZA NACISTIČKIM BLAGOM: Dnevnik SS oficira je putokaz do zlata vrijednog 1,3 milijardi €

Sumnja se da se u temeljima palate u Poljskoj krije 28 tona nacističkog zlata vrijednog više od milijardu funti, nakon što je ta lokacija spomenuta u dnevniku.

hohberg


Istraživači poljsko-njemačke Fondacije ‘Šleski most’, koji tvrde da su dnevnik koji sadrži navode o nacističkom blagu nabavili iz masonske lože. Blago je prema dnevniku zakopano u posljednjim danima Drugog svjetskog rata, zajedno sa leševima više svjedoka. Prema fondaciji, zalihe zlatnih poluga, nakita i kovanica leže na dnu razorenog bunarskog okna u temeljima porušene palate Hohberg, u blizini grada Vroclava.

Ako je tvrdnja tačna, blago bi moglo vrijediti 1,25 milijardi funti (oko 1,3 milijardi eura) po današnjim cijenama.

Roman Furmanjak, predsjednik fondacije koja je pronašla lokaciju, tvrdi da je dnevnik napisao SS oficir Egon Olenhauer, koji je bio veza između SS policajaca koji su sakrivali blago i bogatih članova SS i njihovih porodica koje su posjedovale dragocjenosti.

Smatra se da je Hitler naredio da se u regionu Šlezije sakrije 260 kamiona natovarenih dragocjenostima, kada se tok Drugog svjetskog rata počeo mijenjati.

Prema Furmanjaku, dnevnik je decenijama bio kod 1.100 godina stare masonske lože prije nego što je predat fondaciji prije 10 godina.

Rekao je da su detalji mogli biti objavljeni tek prošle godine nakon što su svi povezani sa događajima iz dnevnika umrli, a sada izlazeći u javnost pokušava da natjera vladu na iskopavanja.

Izvor: blic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti