On je pravi James Bond: Agent čije su misije bile nevjerovatne

Dick Mallaby se spustio padobranom u jezero Como u Italiji usred Drugog svjetskog rata. Nosio je odjeću ispod ronilačkog odijela i nosio tajne podatke u pasti za zube. Sudjelovao je u brojnim opasnim misijama. O Mallabyju su pisane brojne knjige, a smatra se da je život ovog tajnog agenta poslužio kao inspiracija za Jamesa Bonda. 

bond1

Italijani su mu posthumno, u petak 23. septembra, odali počast za sve njegove zasluge na svečanosti u Toskani, prenosi Daily Mail.

Dick je izabran za smrtonosnu misiju u Italiji jer je tečno pričao italijanski.

Njegov zadatak je bio osigurati bezuslovnu predaju Italije u 2. svjetskom ratu. Spustio se padobranom u jezero Como u sjevernoj Italiji u avgustu 1943. godine kako bi se sastao s antifašističkim gerilcima, ali je uhapšen nedugo nakon slijetanja.

bond2

Umalo su ga strijeljali zbog špijunaže. Kod njega su pronašli fotografske negative, kristal sakriven u četki za brijanje i tajne kodove u pasti za zube.

Imao je sreće pa su u to vrijeme, slušajući Mussolinijeve naredbe, tražili nekog koga bi predali kako bi bolje prošli u pregovorima. Tako je završio u avionu koji je vozio i novog italijanskog vođu i kralja Victora Emmanuela III.

bond3

Dva puta je trebao biti pogubljen

Poslije toga je uhvaćen još jednom, ovog puta od strane Sovjetskog Saveza kada se pokušavao ušuljati u fašistički kontrolisanu sjevernu Italiju iz Švicarske. Ponovo mu je prijetila egzekucija, ali se i ovog puta uspio izvući i isposlovati predaju 800.000 njemačkih vojnika u Italiji.

bond4

Gianluca Barneschi, koji je napisao knjigu o uzbudljivom životu ovog tajnog agenta, je o njemu rekao:

On je bio pravi James Bond. Njegove misije, kao i misije drugih agenata, inspirisale su autora Iana Fleminga. Kada se spuštao padobranom u Italiju nosio je sa sobom tajne kodove sakrivene u pasti za zube i kristal za radio. Bio je jako hrabar, a njegove misije su bile nevjerovatne. Mallaby je bio prava osoba u pravo vrijeme, na dvije ključne lokacije tokom rata. Oba puta kad je uhvaćen je lako mogao biti pogubljen.”

Mallaby je umro u Veroni 1981. u dobi od 62 godine.

Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti