Jeste li spremni na zajednički život? Ovo je dobro znati prije

Jedna od najbitnijih stavki je da se ne uspoređujete sa drugima. Razgovarajte o svemu i zajedno odlučite jeste li spremni za taj korak, bez požurivanja i prebacivanja krivice

tog1

Jedan od najvećih koraka i prekretnica u životu svakog para je zajednički život. Do samo prije 20-ak godina bilo je nepojmljivo živjeti zajedno prije braka, a danas je to svakodnevnica većine. Veliki broj parova odluči se na brak, a nekima odgovara ostati u vanbračnoj zajednici. No za koji god ishod se par odlučio, odluka da će živjeti skupa treba proizići iz pravih razloga. 

Npr. ako počnete živjeti zajedno samo radi finansija, kako biste uštedili, to nije dovoljno dobar razlog. Pogotovo ako neko od vas nije spreman, dovoljno zreo za taj korak ili ne doživljava vaš odnos dovoljno dubokim za taj korak. U tim slučajevima, zajednički život može biti katastrofalan jer će jedan partner neprestano očekivati više, a drugi neće moći ispuniti ta očekivanja. U tom slučaju je bolje naći cimera.

Vrijeme je takođe bitno. Nekim parovima je potrebno više vremena da se upoznaju i shvate šta žele od veze, a neki se brzo prepoznaju i zajednički život im je normalan slijedeći korak. Vi ne trebate slijediti norme drugih. Slušajte svoje srce i razgovarajte. Neki od vas će biti spremni za šest mjeseci, a neki tek za šest godina. Bitno je da to bude trenutak kada to oboje želite.

Prije nego počnete živjeti skupa, dobro je da razmislite i razgovarate o slijedeće četiri stvari, smatra britanski stručnjak za veze Madeleine Mason.

1. Kakva je priroda vaše veze? Želite li još izlaziti s drugima ili ste predani isključivo jedno drugom? Trebalo bi se podrazumijevati da ćete viđati isključivo jedno drugo prije nego počnete živjeti skupa i da ste upoznali prijatelje i porodicu.
2. Budućnost vaše veze – razgovarajte šta želite postići, kakav život želite živjeti, želite li se vjenčati i imati djecu.
3. Finansije – ovo je razgovor koji trebate obaviti. Morate se upoznati s međusobnom finansijskom situacijom i razmisliti kako bi ona mogla izgledati u budućnosti. Razgovarajte i o tome želite li s vremenom kupiti i svoj stan ili kuću.
4. Oboje morate biti spremni za taj korak – ni s jedne strane ne smije biti tjeranja, požurivanja ili nabijanja osjećaja krivice da biste vi to trebali učiniti. Takođe, razlog da to finansijski ima smisla nije dovoljan, savjetuje Mason.

– Ne žurite se, razmislite o svemu. Možda će vam trebati samo sedmica dana da se usuglasite oko svega i odlučite na potragu svog ljubavnog gnijezda, a možda ćete trebati i više vremena. Dajte sebi vremena. Razmišljajte bez žurbe i dopustite sebi da se dobro upoznate – preporučuje Mason.

Nema idealnog vremena. Svaki par ima svoja pravila, a kod milenijalaca se to vrijeme malo i produžuje jer su skeptičniji od prijašnjih generacija, zaključila je Mason u svojoj izjavi za Independent. 

Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti