Oduševili svijet: Postoji razlog zbog čega su Japanci čistili stadion

Japanski navijači iznenadili su i impresionirali svijet kada su u utorak, nakon utakmice s Belgijom, očistili stadion i dijelili darove belgijskim navijačima. Japanski igrači su pak izglancali svoju svlačionicu kao zahvalu na gostoprimstvu. Svi su ostali u pozitivnom čudu.

japa1

Nije prvi put da su japanski navijači očistili tribine. Napravili su to i nakon utakmice s Kolumbijom, a i na mnogima prije ovog Svjetskog prvenstva.

A zašto oni to uopšte rade?

Odgovor leži u načinu njihovog školovanja i odrastanja uopšte. Tamo je sasvim normalno (i obavezno) da učenici čiste svoju školu i to krpama koje su donijeli od kuće, uključujući svaki njezin dio, pa čak i WC-ove – to je dio njihove edukacije.

Od prvog dana čiste školu, peru prozore, glancaju stubišta, brišu vrata, poslužuju obroke svojim kolegama, čiste nakon užine … Uče kako biti odgovorni i marljivi. Dok su skroz mali, u prvim razredima, pošteđeni su čišćenja WC-a već to rade stariji učenici.

Učitelji im usađuju važnost čuvanja i čišćenja mjesta na kojima borave jer je to dio njihovog života i kulture, prenosi portal India Today.

Izvor: fokus.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti