10 životnih mudrosti koje nam otkrivaju šaolinski sveštenici

Oni znaju kako pronaći i zadržati pozitivnu energiju, znaju zašto ne treba žuriti niti razmišljati previše… Život je previše kratak da bismo se pojeli iznutra sitnicama koje možda i nisu važne

Kako živjeti u skladu sa sobom, ljudima oko sebe i prirodom? Odgovor na to pitanje nije lagan, ali vodi duševnom miru, životnom skladu i zdravlju. Sveštenici iz hrama Šaolin znaju odgovor na njega i savjetuju kako proživjeti život kvalitetno i pozitivno.

shao1

10 mudrosti šaolinskih sveštenika:

  • Ne razmišljajte previše Nije dobro puno brinuti o svemu i svačemu i analizirati sve oko sebe. Suzdržite se od previše razmišljanja, posebno ako se radi o negativnim stvarima. To troši previše životne energije, a ne vodi ničemu. Osim toga, na taj način ćete brže ostariti.
  • Malo pričajte, a puno radite Velika većina ljudi može se svrstati u dvije grupe – u one koji više rade i one koji više pričaju. Bolje je puno raditi, a manje pričati. To donosi duševni mir.
  • Radite 40 minuta pa se odmorite 10 Ako duže vrijeme gledate u nešto dok, npr. radite na računaru ili obavljate neki fizički posao, tada narušavate zdravlje svog vida i unutrašnjih organa. Bez pauze ćete poremetiti i svoj unutrašnji mir. Zato se držite pravila – radite 40 minuta pa se odmarajte 10.

shao

  • Kontrolišite osjećaj sreće Lijepo je biti sretan, ali ne gubite kontrolu nad sobom zbog toga jer tako uništavate energiju u plućima.
  • Ne brinite previše I nemojte se puno ljutiti niti gomilati bijes u sebi jer tako uništavate jetru i crijeva.
  • Ne prejedajte se Jedite umjereno jer ako pretjerujete s hranom, poremetit ćete rad slezene. Ako malo ogladnite, pojedite malu porciju.
  • Ne žurite Kad nešto radite, radite to polako. Ako nekuda idete, ne žurite. Šaolinski sveštenici kažu ovako: “Idite polako i prije ćete stići do cilja”.
  • Praktikujte Qi gong To su posebne vježbe disanja, koncentracije itd. Ako ste stalno okupirani samo fizičkom aktivnošću i ne radite Qi gong, postat ćete jako nestrpljivi i nervozni. Tijelo će vam izgubiti balans, odnosno poremetit ćete sklad Yin i Yanga.
  • Nije dobro ni samo meditirati Ukoliko niste fizički aktivni već samo ležite ili meditirate, ponovo ćete izgubiti sklad između Yin i Yanga, a to nije dobro za vaše tjelesno i duševno stanje.
  • Šaolinski Kung Fu pruža sve Bit ovog treninga je da se napravi sklad između Yin i Yanga. I pri tome, nije važno koliko dugo se vježba – sat vremena ili nekoliko sati na dan.

Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti