Ono što pakistanski vatrogasac radi u slobodno vrijeme svima izmami osmijeh

Muhamed Ajub, vatrogasac iz Islamabada, svakog dana poslije posla biciklom ide do parka koji se nalazi u blizini pakistanskog parlamenta.

Tamo okuplja djecu iz sirotinjskih četvrti koja zbog siromaštva nemaju mogućnost da idu u školu. Tako se vatrogasac pretvara u učitelja.

pak2

“Jednom sam vidio dječaka koji je prao kola. Pitao sam ga zašto nije u školi, a on je odgovorio: Moji roditelji su siromašni … Zato, moram da radim”, započinje priču Ajub.

“Ja ću te podučavati”, rekao mu je Ajub i donio mu svesku, olovku i gumicu. Počeli su da uče sjedeći na zemlji. Slijedećeg dana, pojavila su se još dva učenika. Potom ih je bilo sve više i više, i za nedjelju dana skupilo ih se 50. Broj učenika je sve više rastao.

pak3

Uz pomoć bivših učenika i prijatelja Ajub uspijeva da pruži obrazovanje djeci iz sirotinjskih kvartova. Danas, on podučava više od 200 muslimanske i hrišćanske djece.

“Mi smo djeca siromašnih roditelja. Bez obrazovanja, mi bismo lutali ulicama i kopali po smeću. Nije naša sudbina da rovarimo po đubretu”, rekao je jedan od učenika.

pak4

Muhamed Ajub kaže da svoju platu dijeli na tri dijela. Jedan dio daje svojoj porodici, drugi ovoj improvizovanoj školi, a trećim podmiruje svoje troškove.

Ovo je već 30-ta godina kako se Ajub bavi dobrotvornim radom. Pakistan je inače jedna od zemalja koja ima najviše nepismenih stanovnika.

Izvor: kurir.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti