Odlučili su izbrisati Arhimedovu knjigu a mi smo izgubili čitav vijek naučnog napretka

Mnogo se puta religija (bilo kojeg predznaka) odlučila uništiti znanje. Jer, zaustavljanjem napretka čovječanstva smanjuje se mogućnost da ona izgubi moć uticaja. Ponekad se to uništavanje znanja znalo desiti nenamjerno, ne znajući što se čini.

Ovo je barem moralna pouka iz koje saznajemo šta se dogodilo s Arhimedovim Palimpsestom. Ovaj važan jedinstveni dokument sadržao je na svojim stranicama metodu mehaničkih teorema Arhimeda, poznatog matematičara tog vremena, kao i fizičara i inžinjera, koji je živio razvijajući svoja istraživanja u Sirakuzi u drugom vijelu prije nove ere.

Stranica iz Arhimedovog palimpsesta. Tekst molitvenika vidi se odozgo prema dolje, izvorni Arhimedov rukopis vidi se kao blijeđi tekst ispod njega koji teče slijeva nadesno © Wikimedia Commons

Dokument se nalazio u Carigradu u 10. vijeku. Sadržao je, prema našim saznanjima, govor poznatog atenskog političara i govornika iz 4. vijeka prije nove ere Hiperida, komentar djela Aristotela iz 3. vijeka i, iznad svega, aproksimacije i izračune koji su oblikovali našu modernu matematiku dvadeset vijekova, uključujući kombinatornu matematiku.

Aristotelov kip © Wikimedia Commons

Ono što čovječanstvo neće otkriti razvojem matematike sve do dolaska Osnovnog teorema računanja Isaaca Newtona i Gottfrieda Leibniza početkom sedamnaestog vijek, ovaj je drevni mislilac već formulisao.

Konkretno, pronašao je način za izračunavanje težišta paralelograma, trougla i trapeza; te za izračun težišta segmenta parabole. Ove vrste proračuna, iako vrlo primitivne, bile su one koje su unaprijedile teorijski razvoj, omogućivši nam da kasnije utvrdimo probleme poput: “Koliko je trebalo automobilu da putuje od tačke A do tačke B”. Da biste tačno izračunali troškove firme. Da bi imali sigurnost na cesti. Čvrsto gradili velike mostove ili nebodere.

Pogled izbliza na donje središnje područje otvorene knjige na dvije stranice. Na lijevoj sredini na ovoj slici može se razabrati dijagram spirale (lijevo). Ova spirala posmatrana ispod filtera plavog svjetla otkriva više detalja. Obratite pažnju na preciznost kojom je spirala nacrtana uzimajući u obzir da je to učinjeno u 10. vijeku perom © Walters Museum, Baltimore, Maryland

A šta se tada dogodilo? Činilo se da tada niko nije shvatao važnost njegovih otkrića. Pergament je živio dugo, sve do 12. vijeka, dok ga tri vijeka kasnije nisu uzeli redovnici iz kršćanskog samostana. Oljuštili su dokument, nesavršeno izgrebali ono što su govorile njegove stranice i izmiješali ih, podijeljene na pola, s onima šest drugih knjiga koje su tamo bile.

Oni su reciklirali i ponovno odštampali stranice stavljajući na njih knjigu psalama i kršćanskih molitava. To je bila uobičajena praksa u to vrijeme jer je papir bio luksuz. Samo što su odlučili umanjiti vrijednost onome što je napisao Arhimed i dati prioritet nekim od svojih tekstova.

Putujemo u 1906. godinu kada se isti dokument ponovno našao u Carigradu. Istraživanje je godinama bilo zaustavljeno zbog Prvog svjetskog rata, ali 1998. tim od više od 80 naučnika i stručnjaka za klasičnu kulturu, uglavnom sa Univerziteta Stanford, potrudio se izvršiti arheološka ispitivanja na ovom i drugim dokumentima. Rendgenski nalaz koji su pronašli bio je, logično, potpuno neočekivan i šokantan.

Izvor: mysteriesrunsolved.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti