OD DNA DO ZVIJEZDA: Nije imao da kupi djeci pelene i sebi ručak, sada svi pričaju o njemu

Prije četiri godine prijavio se na NBA draft, ali iako je odradio treninge s nekoliko klubova nije izabran. Mnogi njegovi prijatelji nakon sličnih neuspjeha odustali su i okrenuli se kriminalnim aktivnostima po zabačenim kvartovima Houstona, iz kakvog dolazi i sam Simmons. Međutim, on nije odustao.

“On je najveća košarkaška priča. Ne Le Bron James, već Jonathon Simmons”, rekao je Earl Watson, jedan od onih koji su trenirali Simmonsa u razvojnoj ligi.

Igrao je u amaterskoj ligi, htio se oprostiti, a onda je uložio 150 dolara u svoju karijeru. A Simmons je najveća košarkaška priča jer … teško bi neko drugi sličnim putem došao do San Antonio Spursa i svlačionice Grega Popovića. Odrastao je bez oca, samohrana majka Tonya radila je i uz svoju majku brinula se o dva sina i dvije kćerke.

Mama and I Posted Kicking The Ish ✌️@mstonya40

A photo posted by The Jonathon Simmons (@tharealjsimms) on

Kada mu je 2006. godine umrla baka, Simmons je bio gotovo na dnu.
“Košarka mu je spasila život. Njena smrt bila je ogroman udarac za njega, ali srećom sve se promijenilo zbog košarke”, rekla je Tonya. Nakon što nije izabran na draftu 2012. godine, bio je na prekretnici. Imao je tri kćerke, nije imao posao i nije imao plan B, a majka ga je nagovarala da mu plan B bude posao frizera. Za Simonsa je to, pak, bio tek plan D.   Jednu sezonu odradio je u amaterskoj ligi, razmišljao je čak o odustajanju od košarke, ali je onda odlučio uložiti 150 dolara u svoju karijeru – platio je naknadu za probu u Austinu, filijali Spursa u razvojnoj ligi. Ispostavilo se da je to najbolje potrošenih 150 dolara u njegovom životu jer je postao jedan od 60 prijavljenih koji je ispunio san.   Nije ima novac za ručak, patike, pelene za četiri kćerke …   Watson, koji ga je trenirao u Austinu, nekoliko puta ga je odveo na ručak, kupovao mu patike, davao novac kako bi djeci kupio pelene jer Simmons novac, budući da nije imao ugovor, nije ni imao.

“Ako bude u razvojnoj  ligi biće MVP lige”, Watson je rekao ljudima iz Spursa, koji nisu imali šta da izgube i prošle godine su mu ponudili ugovor nakon nastupa u Ljetnjoj ligi u kojoj je zablistao.

✊Happy Farther’s Day My Little A photo posted by The Jonathon Simmons (@tharealjsimms) on

Skroman ugovor prema NBA standardima (1,4 miliona dolara u dvije sezone, od čega je samo 525.000 bilo garantovano), ali i Simmonsu prijeko potreban.   “On je neustrašiv”, bio je prvi komentar Popovića kada su ga novinari pitali šta misli o Simmonsu koji je kod legendarnog trenera prošle sezone, u prvoj NBA sezoni, odigrao 55 utakmica.  “Podsjeća me pristupom na Ginobilija. Jednostavno, izađe na teren i takmiči se. Ima nevjerovatne fizičke mogućnosti i razumije igru. Brzo uči, dobro radi i ima veliku priliku ostati u ligi godinama”, oduševljen je Pop.

Već u prvoj utakmici ove sezone Simmons je pokazao da se na njega može ozbiljno računati budući da je najboljoj ekipi lige postigao 20 poena, rekord karijere i više nego cijela klupa Warriorsa zajedno. Uz to, stigao je blokirati Curryja.

Danas, nakon utakmica velike grupe navijača čekaju njegov autogram.

“I to ne jer sam igrač Spursa već jer vole moj način igre, borbenost. Nikad nisam vjerovao da ću to doživjeti.”

Nije samo postao junak navijača već i klinaca iz rodnog kvarta koji su zahvaljujući njemu vidjeli da se upornost isplati i da se može uspjeti i pored prepreka. A majci, koja i dalje radi na aerodromu, od prve zarade omogućio je godišnji odmor nakon 18 godina borbe.

Izvor: kurir.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti