Urugvajski predsjednik u svom stilu – “pokupio” auto-stopera

Predsjednik Urugvaja je već postao legendaran po tome što 90 % svoje plate daje siromašnim, što je odlučio živjeti na svojoj farmi, a ne u predsjedničkoj palači i zato što se po gradu još uvijek vozi u svojoj 28 godina staroj Volkswagen bubi.

Nešto ranije ovog mjeseca predsjednik Jose Mujica i njegova supruga, koja je inače senator, putovali u vozilu vlade na jugu zemlje, kada su se zaustavili kako bi povezli stopera, radnika iz obližnje fabrike.

Nakon što je pored njega prošlo 30-tak automobila, Gerhald Acosta, koji je krenuo kući nakon posla, izjavio je za urugvajski list El Observador, “Nisam mogao vjerovati. Predsjednik mi je ponudio da me poveze. “

Acosta je uspio da napravi i par fotografija, koje je kasnije objavio na Facebooku, a za trenutak kad je izašao iz auta, on je rekao, “Puno sam im se zahvalio, jer neće vam svako pomoći na cesti, a kamoli da to uradi predsjednik.”

U 1960-tih Mujica se borio kao vođa gerile u pokretu Tupamaros. Uhvaćen je nekoliko puta, a jednom prilikom je skoro i poginuo. Proveo je ukupno 13 godina u zatočeništvu u strašnim uslovima. Oslobođen 1985. godine na temelju zakona koji je amnestirao političke i sa njima vezane vojne zločine. Kasnije pomogao stvaranje Pokreta narodnog djelovanja, političke stranke koja je prihvaćena u širem sloju ljevičarske koalicije i na osnovu koje je izabran kao zamjenik ministra te dva puta kao senator. Dijelom i zbog njegove harizme i  dobrih privrednih rezultata prethodne vlade, izabran je za predsjednika 2009. godine.

Stopa siromaštva u Urugvaju je pala s visokih 39,9 % u 2004. na 12,4 % u 2012. godini, zbog napora nekoliko uzastopnih vlada da osiguraju više sredstava za programe u korist siromašnih.

mujica

mujica2

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti