Od 15. juna zbogom roamingu u Evropskoj uniji

Evropski zastupnici postigli su dogovor oko regulisanja cijena telekomunakacionih usluga koje operateri naplaćuju za roaming. Prema dogovoru, korisnici će od juna biti u mogućnosti da koriste svoje mobilne telefone u drugim evropskim zemljama bez naknada za roaming.

roaming

Roaming se zvanično prestaje plaćati 15. juna ove godine. Operateri će i dalje nuditi usluge stranim državljanima, ali korisnici ih neće dodatno plaćati.

Prema sporazumu koji su u srijedu postigli zastupnici i Vijeće članica EU, najviše cijene koje će operateri međusobno moći naplaćivati za roaming iznose 3,2 centa za pozive i 1 cent za SMS poruke, dok će se za 1 gigabajt interneta najviše naplaćivati 7,7 eura. Plan je da se cijena interneta postepeno smanjuje da bi 2022. godine mogla iznositi 2,5 eura. Inače, pozivi su se ranije naplaćivali 5 centi po minuti, a poruke dva centa.

“Zbogom roaming”, napisao je na Twitteru Miapetra Kumpula-Natri, evropski zastupnik koji je pregovarao u ime Evropskog parlamenta.

Evropska komisija će svake dvije godine analizirati veleprodajne cijene usluga i u slučaju potrebe predlagati nove. Dogovor koji je danas postignut moraju potvrditi Evropski parlament i sve države članice.

Pregovarači se nakon ovog dogovora nalaze pred novim izazovom – ko će platiti telekom operaterima jer oni i dalje moraju jedni drugima plaćati usluge koje njihovi klijenti koriste u inostranstvu. Zemlje južne Evrope u kojima turizam cvjeta i čini značajan dio privrede, zabrinute su da će operateri povećati cijene domaćim korisnicima kako bi nadoknadili troškove.

Izvor: klix.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti