Otkrili smo koja zemlja nudi najjeftinije studiranje u Evropi

Ana Marija Marinković, osnivačica i direktorica Ino agencije iz Srbije, kaže da je moguće upisati fakultete u zapadnoj Evropi na kojima godina studiranja košta oko 500 eura.

students

Zanimljivo je na koji način Ino agencija pomaže studentima prilikom odabira univerziteta (odnosno fakulteta).

– Najvažnije je što mi dobro znamo ko šta može da upiše, gdje postoje stipendije i koliko neke studije koštaju, i da li studenti to mogu da plate ili ne, ili da potraže neku finansijsku ili institucionalnu pomoć. Jednostavno, skraćujemo im lutanje kroz prijave i sajtove, i kod nas na jednom sastanku dobijaju pravovremene i tačne informacije, koje im se kasnije u studijama i životu i te kako isplate. Mi smanjujemo rizik od neuspjeha, pretjeranog trošenja novca ili promašenog smjera. Godišnje šaljemo i po 300 ljudi.

Jedan od najpopularnijih studentskih odabira je i Univerzitet Cattolica iz Milana, a vrlo je lako saznati zašto je toliko popularan.

– Nalazi se u top 100 univerziteta na svijetu, daje stipendije i ima puno smjerova na engleskom. 

Zanimljivo je da na Zapadu postoje univerzteti na kojima godina košta do 500 eura, što je i nekoliko puta jeftinije u odnosu na pojedine domaće fakultete. Jedna zemlja se naročito izdvaja.

– To je svakako Njemačka gdje su studije na državnim univerzitetima do 500 eura godina, i u cijenu studija je uračunata godišnja karta za javni prevoz, što je zaista povoljno. Njihovi vodeći univerziteti su u Berlinu i Minhenu: Humboldt, Freie Berlin, TUM, LMU – navodi ona.

Zanimalo nas je i da li su ti jeftiniji univerziteti baš zbog niskih cijena školarina zanimljiviji našim studentima.

– Kako kome. Mi smo kao društvo tradicionalno orijentisani na Njemačku i Austriju, ali tu je i Italija, Belgija, Holandija, Francuska … Engleska i Švajcarska su skuplji segment, koji privlači svoje tržište, ali i tamo ima naših studenata. Naravno, postoje studenti koji žele samo u Ameriku i Kanadu, i takođe ih i tamo upisujemo – govori Ana Marija.

Kako kaže, niska cijena školarine nikako ne utiče na kvalitet studija. U prijevodu, nije važno da li godina studiranja košta 500 ili 5.000 eura. Ipak, neke razlike postoje.

– Ono što razlikuje jeftine univerzitete od skupljih je iskustvo: privatni fakulteti se više bave svojim studentima, imaju bolju infrastrukturu i mnogo agilniji centar za zapošljavanje. Na državnom univerzitetu kad završite studije oni vam uglavnom požele sve najbolje u životu, dok na ozbiljnim privatnim biznis školama iskoristiće njihove veze da vam nađu posao, a mnogim studentima je to najbitnije pa se odlučuju za privatno obrazovanje – kaže Ana Marija Marinković i potom zaključuje:

– Mi predstavljamo 200 univerziteta iz cijelog svijeta, ali kroz naše mentorske pakete spremamo studente za sve univerzitete na svijetu, kao što su Sorbona, Cambridge, Bocconi, Beč. Dosta državnih univerziteta iz Evrope nas prepoznaje kao partnere, pa iako ne rade sa agentima, primiće našeg studenta jer vjeruju u našu riječ. Uspjeli smo da izgradimo dobru reputaciju.

Izvor: noizz.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti