Na plaži pronašli ‘kamen’ vrijedan preko 60.000 €!

Ambra je žučni sekret koji proizvode kitovi ulješure i dragocjen je sastojak najskupljih parfema na svijetu. Dok je svjež, ambergris je tamne boje, rijedak i neugodnog mirisa. Upravo takav ‘kamen’, pronašao je jedan par na obalama Lancashirea, na sjeveroistoku Engleske.

Gary i Angela Williams nisu niti slutili kako će im kamen, neuglednog izgleda i mirisa, donijeti toliku sreću. Dok su šetali, ugledali su ga na zabačenom dijelu plaže. Gary ga je podignuo i shvatio kako u rukama drži kitovu ispovraćotinu, jer ambra to, zapravo i jeste.

amber2

Iako na prvi pogled odbojan, pod uticajem sunca, morske vode i atmosfere, ambergris poprima svjetliju boju, od srebrno-sive do zlatno-žute nijanse, sve dok na kraju ne postane potpuno bijel. Tada i njegov miris dobija profinjenu i blagu, slatkastu zemljanu notu. Stoga je od najstarijih vremena bio korišten kao supstanca za poboljšanje i učvršćivanje delikatnih i nestalnih mirisa, jer se njegovom upotrebom postiže njihova dugotrajnost, a ovaj koji su Gary i Angela pronašli vrijedi preko 60.000 €.

“Malo sam se šokirao. Nalazio se na dijelu plaže kojim niko ne šeće. Jako smrdi. Poput mješavine liganja i stajskog gnoja”, opisao je svoj pronalazak Gary britanskim novinarima. Ambergris teži 1,5 kilograma.

Ambra se stoljećima koristi kao opojan miris, a u industriji parfema njezina je primjena znatno smanjena, paralelno sa izlovom kitova, u čijem se abdomenu nalazi. Osim u proizvodnji mirisa, pripisuju joj se i ljekovita svojstva. Arapi su ga cijenili i kao lijek za srce i glavu. U azijskoj kuhinji, ambergris je korišten i kao začin.

“Kada ga držite imate osjećaj da držite gumenu ljepljivu loptu. Tekstura mu je voštana. Lijepi se za prste”, rekao je Gary.

amber3

Angeli i Garyu već su se javili potencijalni kupci iz Novog Zelanda i Francuske. Vjeruju kako će ovaj kamen dosegnuti cijenu znatno višu od pretpostavljene.

“Kupit ću auto. To mi je ostvarenje snova”, rekao je skromni Gary.

Izvor: net.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti