NOSTALGIJA: Priča o “jugoslovenskom doručku”

Bogatu trpezu ne čine jela od skupocjenih i luksuznih namirnica, već hrana koja je pripremljena po tradicionalnom receptu koji se u našem domu prenosi s koljena na koljeno.

Naši stari nisu imali toliko izbora u pogledu namirnica kao što mi to imamo danas, pa su se domaćice snalazile sa onim što su imale na raspolaganju kod kuće i naučile kako da od tih namirnica naprave ukusna jela za cijelu porodicu. U seoskim domaćinstvima, na stolu se najčešće nalazila domaća hrana poput mlijeka, kajmaka, hljeba … Gajili su stoku, sadili baštu, a zatim su od plodova svog rada stvarali trpeze za kojima su se okupljali i čuvali toplinu ognjišta.

Doručak je bio najvažniji obrok u danu, a jedan od najpoznatijih je bio onaj koji mnogi ljudi i danas vole jer ih vraća u djetinjstvo. Domaćice su ranom zorom mjesile domaći hljeb koji se premazivao maslacem i posipao crvenom paprikom. Iako ova kombinacija možda zvuči čudno mladim generacijama, oni koji su odrasli jedući ovakav “jugoslovenski sendvič” i dalje smatraju da je ovaj ukus nezamjenjiv.

Izvor: nova-yuga.info

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti