Digitalna rekonstrukcija: Naučnici otkrivaju ‘zgodno’ lice Ramzesa II

Stručnjaci iz Egipta i Engleske su sarađivali na novom projektu kako bi rekonstruisali izgled faraona Ramzesa II na vrhuncu njegove moći uz pomoć 3D modela lobanje i savremenih tehnologija.

Vladara koji je u istoriji ostao upamćen kao jedan od najdugovječnijih – vladao je 66 godina, zbog čega se većina njegovih podanika plašila da će nakon njegove smrti svi nestati.

“Na moja maštanja o izgledu Ramzesa II je umnogome uticao izgled njegove mumije. Međutim, rekonstrukcija je pomogla da stvorimo pravo lice i to veoma zgodno ako mene piatate”, rekla je Sahar Salim sa Univerziteta u Kairu, koja je napravila 3D model njegove lobanje.

Sloj po sloj

Ipak, sam proces pravljenja 3D modela lobanje nije bio dovoljan, jer je konačan cilj bio rekonstrukcija njegovog lika u trenutku kada je bio na vrhuncu svoje moći. Stoga su Stručnjaci sa Univerziteta u Liverpoolu, predvođeni Caroline Wilkinson riješili da vrate vrijeme unazad i model unesu u bazu podataka nakon čega su stvorili slojeve njegovog lica i dobili lik čovjeka u kasnim četrdesetim godinama.

Svrha ovakvih projekata je prije svega da moderni ljudi stvore veze sa istorijskim ličnostima i istraže njihovu zaostavštinu. Posebno interesantna činjenica u vezi ove rekonstrukcije lica je da ona predstavlja prvi naučni poduhvat “oživljavanja” čuvenog vladara, jer su svi prethodni bili zasnovani na izgledu mumije.

Izvor: hr.sott.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti