Kako je nastala pjesma “Ti si mi u krvi”

Zasigurno jedna od najljepših jugoslovenskih pop balada i danas je rado slušana i uvijek izaziva neku posebnu emociju. Pjesma je nastala prije više od 30 godina, tačnije 1984. na pomalo neobičan način.

tisi1

Javnosti je detalje o nastanku pjesme nedavno ispričala kantautorka Aleksandra Kovač. I za njen odnos sa muzikom bi se mogao primjeniti taj čuveni naslov “Ti si mi u krvi” obzirom da je njen djed bio violinista, baka operna pjevačica, a roditelji Spomenka i Kornelije poznati autori muzičkih hitova sa prostora nekadašnje Jugoslavije.

tisi4

Kornelije i Spomenka Kovač sa kćerkama

“Porodični dom je bio uvek bučan, pun muzike i ljudi. To mi je bilo divno. Sećam se da su tu prolazili mnogi, od Zdravka Čolića pa do svih mogućih muzičara koje mogu zamisliti iz one stare Jugoslavije da su se bavili popom i rockom. Bili su stalni gosti naše kuće, puno se sviralo i često smo radili zabave. Moju sestru Tinu i mene bi uvek poslali na spavanje pa bismo mi čekale sat i po, dva, a onda smo se polako prikradale, virile i slušale”, otkriva Aleksandra.

Njezin otac, Kornelije, radio je na brojnim antalogijskim albumima poput onih Korni grupe, Indexa, Pilota i Bajage, ali zajedno sa suprugom Spomenkom stvorio je jednu od najljepših ljubavnih pjesama svih vremena “Ti si mi u krvi”.

tisi5

Aleksandra Kovač sa mamom Spomenkom

“Ima priča koju je moj otac meni ispričao. Naime, moja majka u tom trenutku kad je pisala tu pesmu nije bila popularni pisac, bila je samo Kornelijeva supruga. I Zdravko nije bio baš oduševljen da ona piše tekst za njegovu pesmu, smatrao je da bi to možda trebao biti netko ozbiljniji. Onda je tata rekao – ‘Pa znaš šta, daj priliku Spomenki. Ako baš misliš da joj treba pomoć, neka Bajaga bude s njom da joj pomogne dok piše tekst.’ Onda su se Bajaga i mama spojili, pričali celo jedno poslepodne i od toga nije ništa izašlo. Bajaga je rekao da njoj ne treba nikakva pomoć i ona je onda napisala tekst ‘Ti si mi u krvi’. Ali eto zanimljivo je da i pored te sumnje i što nije bila etablirani tekstopisac, ona je napisala jedan antologijski tekst”, završava svoju priču Aleksandra.

tisi3

Kornelije, Aleksandra i Zdravko

Spomenka Kovač je bila poznata i kao scenaristica, a osim ove pjesme, autorica je i mnogih drugih za poznate izvođače kao što su: Bisera Veletanlić, Dragan Stojnić, Kemal Monteno, Neda Ukraden, Nina Badrić, Severina Vučković. Umrla je 2005. u 54. godini života.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti