Nije svejedno: Boja voska iz uha može otkriti od čega bolujete

Zdrava i pravilna higijena uključuje sve – od pranja zubi pa do čišćenja uha.

wax

Ne znaju svi da vosak koji se u ušima nalazi ima protektivne funkcije a njegov izgled može otkriti kakvog ste zdravlja. Vosak štiti i vlaži kanale u uhu te sadrži specijalne hemikalije koje se bore protiv infekcija koje mogu oštetiti kožu unutar uha.

Vosak se može razlikovati bojom, teksturom i mirisom. Odredite boju i pogledajte što može značiti.

Zeleni vosak: Nemate se zbog čega brinuti jer ova boja nije simptom nikakvih oboljenja. Ako živite u gradu gdje je zrak zagađen i puno je smoga, boja voska zna poprimiti zelenu boju.

Krvavi tragovi u vosku: Ako prijetite tragove krvi možda ste oštetili opnu bubnjića a u tom je slučaju on podložan upalama zbog kojih može nastradati i sluh.

Smeđi vosak: Smatra se kako ova boja voska upućuje na to da ste proživjeli jako stresno razdoblje. Ako primijetite  smeđi vosak najbolje bi bilo uzeti par dana bolovanja te provjeriti je li se boja promijenila.

Bijeli vosak: Ovo upućuje na manjak vitamina u tijelu, posebno željeza i bakra. Savjetuje se konzumacija graška i zobene kaše koji sadrže velike količine ovih nutrijenata.

Vosak neugodnog mirisa: Velike su šanse da se radi o infekciji uha. Ako imate osjećaj i da vam nešto “pucka” u uhu, svakako posjetite liječnika.

Vodenasti vosak: Normalan vosak je kompaktan, a ako primijetiti u njemu tekućinu vjerovatno se radi o početku infekcije.

Crni vosak: Nema razloga za brigu, ali ako vas uho svrbi i to bez prestanka, posjetite liječnika jer se može raditi o gljivičnom oboljenju.

Izvor: vecernji.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti