Kako ubrzati metabolizam?

Postoje jednostavne metode kako ubrzati metabolizam, a sastoje se od tri elementa – prehrane, fizičke aktivnosti i uvođenje reda u život

meta1

Brz metabolizam jedan je od ključeva zdravlja i dobre probave, a vrlo brzo možete saznati je li vam uspjelo – kilogrami će se početi topiti. Naravno, svima koji vode sjedilački način života ubrzavanje metabolizma je izuzeno potrebno, a na vašu sreću, mi imamo odgovore na vaša pitanja.

Naime, ubrzavanje metabolizma sastoji se od tri stvari – fizičke aktivnosti, prehrane i uvođenja discipline.

Fizička aktivnost

Prehrana je ipak najvažnija sastavnica procesa ubrzavanja metabolizma, no izuzetno je važna i rekreacija. Kao što sjedenje i ležanje usporava izmjenu tvari u tijelu, tako ih kretanje ubrzava. Ako niste dosad bili sportski tip krenite s laganim, a kasnije žustrim šetnjama – najmanje triput sedmično po pola sata. Za one aktivnije tu je trčanje ili neki drugi sport. Morate se oznojiti.

meta2

Prehrana

Uvesti u prehranu

– hranu bogatu vlaknima: pomoći će vam da duže ostanete siti i pročistiti vam crijeva
– ljute začine: chilli, đumbir i kajenski biber potiču izmjenu tvari u organizmu i pomažu u sagorijevanju kalorija
– orašaste plodove
– zeleni čaj s limunom

Izbaciti iz prehrane

– alkohol
– gazirane napitke
– jednostavne ugljikohidrate
– rafinisani šećer

Prehrana se treba temeljiti na proteinima i složenim ugljikohidratima, doručak treba biti najbogatiji kalorijama, a uvedite pravilo o pet obroka dnevno, s tim da su dva međuobroka lagana i sastoje se od orašastih plodova, jogurta i voća. Uz sve to, nemojte nikad biti žedni – pijte dovoljno tekućine.

meta3

Uvođenje discipline

Tijelo voli red. Tada može normalno funckionisati. Ako ga svako malo šokirate neprospavanom noći ili preskakanjem obroka, ono će se ponašati kao da je u kriznoj situaciji i od hrane koju unesete višak će skladištiti u masti, odnosno u salo.

Stoga, osigurajte mu red da zna što ga u kom trenutku dana očekuje. Idite spavati u isto vrijeme svako veče, budite se isto tako. Spavajte dovoljno. Jedite uvijek u isto vrijeme i nemojte se prejedati prije spavanja.  Ako budete dobri prema svom tijelu, ono će vam to vratiti na način da ćete biti zadovoljni.

Izvor: metro-portal.rtl.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti