Savjeti ljekara: Pripremite svoj organizam za zimu, podignite imunitet hranom i vježbom

Ljekari savjetuju da se unosi što više voća i povrća, tekućine, vitamina C i da se izbjegava boravak u zatvorenim prostorijama gdje ima mnogo ljudi. Preporučuje se boravak na planinama i vježbanje.

Ono što se takođe preporučuje jeste konzumiranje bijelog i crvenog luka, meda i prema starom narodnom receptu – pileće supe. Bitno je i da dovoljno spavate jer umor povećava osjetljivost organizma.

priprema


Namirnice bogate vitaminom C su koncentrat šipka, crne ribizle, peršuna, paradajz pirea, svježe crvene paprike, komorača, karfiola, kivija, jagode, kelerabe. Limun je takođe bogat ovim vitaminom, ali je potpuno beskoristan ako ga stavljate u vruć čaj.

S obzirom na to da je počela grejna sezona samim tim je povećano zagađenje zraka. Poseban problem imaju pacijenti s oboljenjima disajnih puteva, najviše asmatičari.

Ovi pacijenti trebaju izbjegavati izlazak vani u periodima kada je zagađenje najveće, osim ako idu na planinu. Zagađeni zrak je pun sumpordioksida koji štetno djeluje na plućne bolesnike i formira sekret koji sprečava pravilan rad pluća. Tada se mogu pojaviti kašalj i infekcije, što može zakomplikovati zdravstveno stanje ovih pacijenata.

Ukoliko moraju izaći vani preporučuje se da zaštite disajne puteve. Takođe, pacijentima se savjetuje da redovno koriste propisanu terapiju.

Izvor: klix.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti