NI U ŠALI: OVO su rečenice koje ne biste NIKADA trebali reći svome djetetu!

Dok je odrasloj osobi jasno da je iz vas progovorila ljutnja, a ne srce ili mozak, djetetu je to teško pojmiti.

kids11

Donosimo vam popis rečenica prije kojih biste svakako trebali pregristi jezik da ih ne izgovorite. Ni sami vjerovatno to ne mislite, a ove rečenice najviše će povrijediti vaše dijete.

Svi mi ponekad kažemo pogrešnu stvar koju je potom nemoguće povući. Djeca su naročito osjetljiva na naše povremene ispade.  Ako vam se dogodi ispad bijesa, svakako odmah razgovarajte s djetetom, pokušajte mu objasniti. Koliko god maleno dijete bilo, taj razgovor će mu puno značiti.

Donosimo vam popis rečenica prije kojih biste svakako trebali pregristi jezik da ih uopšte ne izgovoriti. Ni sami vjerovatno to ne mislite, a ove rečenice najviše će povrijediti vaše dijete.

Ti si lijen/glup!

Rečenica koja neće motivirati vaše dijete, čak i ako mislite da je doista lijeno ili da se ne trudi dovoljno. Jedino što možete postići ovom rečenicom je da povrijedite dijete.

Ne plači!

Mislite li da ćete ovom rečenicom ublažiti bol od pada ili riješiti uzrok djetetova plača? Najvjerovatnije ćete samo pogoršati situaciju. Razgovarajte s djetetom, pokažite mu da saosjećate.

Zašto ne možeš biti više kao sestra/brat?

Dobro je koristiti braću i sestre kao pozitivan primjer kakvo bi dijete trebalo biti, no ovakav način usporedbe uvrijedit će dijete i ono će imati osjećaj da brata/sestru više volite. Roditeljima je prirodno da upoređuju svoju djecu, no nije u redu to govoriti naglas. Dijete ćete zbuniti i narušiti mu samopouzdanje.

Kako to ne znaš?

Imajte na umu da vaše dijete još uvijek uči, ne očekujte da zna sve. Umjesto osuđivanja, pomozite mu, objasnite kako bi možda bilo bolje napraviti neke stvari.

Prestani plakati ili ću ti dati razlog za plakanje!

Prijetnje roditelja uvijek izazivaju frustracije kod djece, koliko god se nama činile bezazlene. Disciplina se ne uvodi prijetnjama nego kvalitetnim odgojem koji zahtijeva mnogo više vremena i truda.

Čekaj dok ti tata dođe kući!

Prijetnje djetetu da će ga zbog nečega kazniti tata kada dođe kući, takođe su beskorisne. Da bi uvođenje discipline bilo efikasno, ako je dijete zaslužilo kaznu, ona se treba realizovati odmah. Ako dijete bude kažnjeno nakon nekoliko sati već će i zaboraviti za šta ga se kažnjava, pa će ga ova metoda potpuno zbuniti i neće moći promijeniti pogrešno ponašanje.

Bravo, baš si velika cura/veliki dečko!

Normalno je da dijete treba motivirati pohvalom, no ako će dijete dobivati priznanje za svaki svoj pokret i svaku izgovorenu riječ, tada će pohvale izgubiti na težini. Pohvalite dijete, ali samo onda kada to zaista i zaslužuje!

Izvor: novi.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti