Naučnik iz NASA: “Još 70-ih je otkriven život na Marsu!”

Gilbert Levin (1924-1921), glavni istraživač u NASA eksperimentu u okviru kojeg su na Mars poslate sonde “Viking” 1976. godine, par godina prije svoje smrti je objavio članak u naučnom časopisu “Scientific American” tvrdeći da su pozitivni rezultati eksperimenta dokaz života na Marsu

Eksperiment je osmišljen da testira marsovsko zemljište za organsku materiju. “Čini se da smo odgovorili na to pitanje”, naveo je Levin u članku.

U okviru eksperimenta, “Viking” je postavio hranjive sastojke u uzorke zemlje sa Marsa. Ukoliko bi postojao neki oblik života, potrošio bi hranu i ostavio iza sebe gasne tragove svog metabolizma, koje bi senzori otkrili.

Da bi potvrdili da se radi o biološkoj reakciji, test je ponovljen nakon iskuhavanja uzorka – što bi sasvim sigurno bilo smrtonosno. Ukoliko bi reakcija bila izmjerena u prvom uzorku, a ne u drugom, to bi značilo da su se u prvom odigrale određene biološke reakcije.

Baš to se i desilo, istakao je Levin. Međutim, drugi eksperimenti nisu uspjeli da otkriju organski materijal, a NASA nije uspjela da ponovi rezultate u laboratoriji, pa su zbog toga odbačeni prvobitni pozitivni rezultati, kao lažno pozitivni, odnosno podvedeni su kao rezultat neke nepoznate hemijske reakcije umjesto kao prisustvo vanzemaljskog života.

“NASA je odlučila da je pronađena supstanca koja imitira život, a ne život. Neobjašnjivo, 43 godine nakon lansiranja Vikinga, nijedna naredna sonda poslata na Mars nije nosila instrumente za otkrivanje života”, ističe Levin.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti