Napravio savršenu kuću: Ne troši struju, plin ili vodu, a košta samo 176 €! (VIDEO)

Njegova kuća izgleda kao da u njoj žive Hobiti iz Gospodara prstenova. Ali, ono što je zanimljivo kod ove kuće jeste njena priča.

Naime, izgradnja ove kuće farmera Michaela Bucka koštala je samo 150 funti (oko 176 eura), a prilikom njene gradnje koristio je isključivo prirodne materijale. Budući da u kući nema struje, plina ili vode, mjesečni troškovi izuzetno su niski, što mu je i bio glavni cilj.

Ukratko, kuću veličine tridesetak kvadrata je izgradio sam i to za samo osam mjeseci koristeći mješavinu ilovače, šljunka i slame. Čak ni za prozore nije trošio novac već je iskoristio vjetrobranska stakla starih kamiona. Iako mnogi misle kako je u kući hladno, ovaj materijal je odličan izolator, a treba spomenuti i plafon koji je dodatno izolirao ovčjom vunom kako bi u kući zadržao toplinu. Naravno, u kući se nalazi i peć na drva, a za rasvjetu se koriste svijeće i fenjeri, dok je WC odvojen od kuće.

hob2

“Želio sam dokazati da kuće ne moraju biti skupe. Živimo u društvu u kom provodimo živote otplaćujući hipoteke, a to je nešto u čemu malo ko uživa”, rekao je Buck koji je kuću planirao izgraditi tako što ne bi potrošio ni peni, ali ipak se preračunao i na poslijetku je morao kupiti još slame i dodatni alat.

hob3

Buck je kuću iznajmio, a trenutni stanar najam plaća svježim mlijekom i kajmakom.

Izvor: magazin.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti