Zaboravite norveške radijatore, švedski crijep je budućnost i UŠTEDA za vašu kuću (FOTO)

Ako poslušate Šveđane, slijedeće zime mogli biste da plaćate znatno manje račune za struju. Naime, švedska kompanija SolarTech koja se bavi prodajom rješenja za čistu solarnu energiju, razvila je jedinstven sistem za zagrijavanje kuće koji se sastoji od krovnih crijepova napravljenih od običnog transparentnog stakla.

Fenomenalne pločice daju krovu prelijep ledeni izgled. Ono što ih čini toliko posebnim i izdvaja na tržištu jeste to što su crijepovi izrađeni od običnog stakla i imaju otprilike istu težinu kao i oni izrađeni od gline. Ovaj sistem ne grije vodu ili vakuum cijevi, već čist vazduh.

cr2

Stakleni crijepovi se postavljaju na crno najlonsko platno ispod kog su montirani vazdušni džepovi. Crna boja apsorbuje sunčevu toplotu i vazduh počinje da cirkuliše. Topao vazduh se koristi za zagrijavanje vode, a taj sistem je povezan sa kućnim sistemom za zagrijavanje preko akumulatora toplote.

Ljepota sistema je u tome što smanjuje energetske troškove tokom cijele godine, i kada su dani tmurni i noću, zahvaljujući sposobnosti da skladišti toplotu u izolacionim slojevima ispod crnog platna.

cr3

U 2009. godini je ovaj sistem bio izabran od strane žirija i nominovan među devet drugih kao “najbolji nov materijal”. Na osnovu glasova publike, stakleni crijep je bio nagrađen zlatnom medaljom na sajmu građevinarstva North Building Fair u Nordbigu, Švedska.

Izvor: magazin.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti