Napravili prvi PROVIDAN put, a kad vidite koje sve funkcije ima oduševićete se

Kina ne prestaje da fascinira svim arhitektonskim i infrastrukturnim projektima, a najnoviji u nizu je prvi solarni put u toj zemlji čija je površina providna.

road1

Dionica prvog auto-puta sa solarnim panelima u Kini, duga oko jedan kilometar, otvorena je u blizini grada Jinan radi testiranja, prenosi novinska agencija “Sinhua”. Solarni paneli postavljeni su ispod puta koji okružuje grad Jinan na istoku Kine, a sama površina puta je providna kako bi sunčeva svjetlost mogla da dopre do panela.

Milion kilovat-sati energije godišnje

Paneli pokrivaju 5.875 kvadratnih metara i mogu da proizvedu milion kilovat-sati energije godišnje, što je dovoljno za potrebe 800 domaćinstava, navodi firma koja izvodi projekat. Električna energija koja bude proizvedena na toj dionici biće korištena za osvjetljenje auto-puta i putokaza, kao i za kamere, osvjetljenje tunela i kućice za naplatu putarine.

road2

Plan je da u budućnosti budu razvijene i funkcije mobilnog punjenja električnih vozila i obezbjeđenja internet-veze. Vozači koji su već testirali put kažu da se osjećaj pri vožni ne razlikuje od vožnje standardnim putevima i prenose veoma pozitivne impresije o prvom auto-putu ove vrste u Kini.

Izvor: telegraf.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti