‘NAJRUŽNIJA ŽENA NA SVIJETU’: Svoju zlu sudbinu i poniženje iskoristila je da obezbjedi bolji život svojoj djeci

Malo ko bi mogao i htio, živjeti onako kako je živjela ‘najružnija žena na svijetu’

Akromegalija je jedno od rijetkih stanja hipofize i danas se može liječiti ako se otkrije dovoljno rano. Međutim, pod ograničenjima medicine ranog 20. vijeka, Mary Ann Bevan nije imala načina da liječi ili spriječi to stanje, i ubrzo je otkrila da se njene crte lica počinju mijenjati do neprepoznatljivosti, piše Stil Kurir.

Akromegalija nosi nekoliko zdravstvenih rizika, u rasponu težine od apneje u snu do povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti i poremećaja bubrega.

Kao rezultat njenog stanja, njene inače normalne ruke i stopala su porasli van svake proporcije, njeno čelo i donja vilica su bili izbačeni ka vani, a nos joj je postao vidljivo veći. Njen promjenljiv izgled otežavao joj je pronalaženje i zadržavanje posla, pa je pribjegla čudnim poslovima da bi obezbjedila egzistenciju svojoj porodici.

Rijetko stanje ju je, nažalost, trajno unakazilo. Godinama kasnije, jedna bivša radnica sajma tvrdila je da je farmer za koga je Bevan radila izjavio kako je “sve za šta je ona sposobna – takmičenje ružnih žena.”

Uzimajući k srcu farmerove riječi, Bevan se ubrzo prijavila na takmičenje “Najružnija žena” i lako je pobijedila 250 takmičarki da bi zaslužila ovu sumnjivu titulu. Njena pobjeda privukla ju je pažnju vlasnika i organizatora bizarnih predstava, a pošto ju je ljekar uverio da će se njeno stanje samo pogoršavati, odlučila je da to iskoristi zarad svoje djece. Uskoro je imala redovan posao na putujućem sajmu, pojavljujući se u gradovima širom britanskog ostrva.

Godine 1920., Bevan je odgovorila na oglas u londonskim novinama: “Traži se: Najružnija žena. Ništa odbojno, osakaćeno ili unakaženo. Garantovana dobra plata i dug angažman za uspješnog kandidata. Pošaljite nedavnu fotografiju.” Oglas je dao britanski agent za Barnum & Bailey cirkus, koji je otkrio da ona ima ono “što bi moglo zvučati kao paradoks: lice ružne žene koje nije bilo neprijatno”.

Nakon što je agentu poslala fotografiju napravljenu posebno za tu priliku, Bevan je pozvana da se pridruži sporednoj predstavi u zabavnom parku Dreamland na Coney Islandu, tada jednoj od najvećih lokacija na svijetu za izvođače ovakvih predstava. Atrakcija je bila ideja senatora Williama H. Reynoldsa i promotera Samuela W. Gumpertza, jedne od najplodnijih ličnosti u istoriji ovakvih nastupa, koji je kasnije radio sa Harry Houdinijem.

Defilovala je zajedno sa drugim poznatim likovima tog doba, uključujući Lionela, “Čovjeka sa lavljim licem” kao i mnogim drugima. Posjetioci Dreamlanda bili su pozvani da plate kako bi pogledali njenu tjelesnu figuru, njene ogromne ruke i stopala. Bevan je mirno podnosila ponižavajući tretman. “Mehanički se osmjehujući, nudila je na prodaju razglednice sa svojim slikama,” čime je obezbjedila dovoljno novca za sebe i za obrazovanje svoje djece.

Kako su godine prolazile, Mary Ann Bevan je nastavila da privlači publiku, pa je čak i nastupala sa čuvenim showom Ringling Bros. i Barnum & Bailey. Uspjela je da ostvari svoj cilj – da obezbjedi i svoju djecu: za samo dvije godine nastupa u New Yorku, zaradila je 20.000 funti, što je otprilike ekvivalentno sa današnjih 1,6 miliona dolara.

Bevan je takođe nalazila vremena da sklapa i prijateljstva, a takođe je imala vremena i za ljubav. Dok je nastupala u Madison Square Gardenu 1929. godine, ušla je u romansu sa jednim čuvarem žirafa poznatim samo kao Andrew. Čak je pristajala da se šminka u jednom kozmetičkom salonu, gdje su joj kozmetičari odrađivali manikir i masažu, ispravljali kosu i šminkali lice.

Bevan je nastavila da radi na Cony Islandu i u narednim godinama, sve dok nije umrla u 59. godini 26. decembra 1933. Vraćena je u domovinu i prema svojoj želji sahranjena na groblju Ladywell and Brockley u jugoistočnom Londonu.

Priča ove žene pokazuje koliko daleko majka može ići za dobrobit svoje djece. Iako je pristala na titulu “ružne”, ostala je zapamćena i kao jedna od najljepših i najboljih mama u istoriji.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti