Firma za moždane čipove Elona Muska, Neuralink, objavila video majmuna koji svojim umom igra video igre

Neuralink, jedna od mnogobrojnih visokotehnoloških kompanija koje je osnovao Elon Musk, objavila je nevjerovatan video koji pokazuje makakija koji igra videoigre koristeći mikročip s vještačkom inteligencijom koji mu je ugrađen u mozak.

Musk se i ranije hvalio eksperimentima na primatima, ali ovo je prvi put da je sve javno otkriveno.

Tokom jedne od prezentacija 2019. godine, Musk je tvrdio da je firma omogućila majmunu da “mozgom kontroliše računar”. Majmunu Pageru firma je u mozak ugradila mikročip šest sedmica prije. On je u videu igrao igricu u kojoj na obojeni kvadrat pomiče kursor. Kada uspješno obavi taj zadatak, kroz cijev dobije malo slatkiša od banane.

Moglo bi se koristiti na ljudima

Kada Pager koristi navigacionu tipku, čip u njegovu mozgu bilježi aktivnost i šalje podatke na računar kako bi analizirao što sve njegov mozak čini kada on pomakne ruku. U tom se trenutku joystick ugasi, ali majmun nastavlja kontrolisati igricu, a moždani se signali prenose ugrađenim čipovima.

U teoriji, ta bi se tehnologija mogla koristiti i na ljudima, npr. da ovladaju vještačkim udovima, a Musk je na Twitteru napisao kako bi Neuralinkovi čipovi mogli omogućiti paralizovanim osobama da ovladaju pametnim telefonom.

“Ako izmislite novi teleskop, logično je da ga prvo usmjerite tamo gdje znate šta ćete vidjeti”, rekao je. “Dakle, oni slijede vrlo razuman put za provjeru valjanosti svog uređaja. Siguran sam da će ovaj uređaj u budućnosti pridonijeti novim naučnim otkrićima, pogotovo ako ga učine dostupnim naučnicima, kao i poboljšanju iskoristivosti postojećih tehnologija neuronskog sučelja za ljude s paralizom”, komentarisao je Andrew Jackson, stručnjak za neuronauku i profesor na Univerzitetu Newcastle.

 

Nema kablova i ruksaka

Veliki je napredak i to što je čip u Pagerovu mozgu bežično povezan s ostatkom komponenti, za razliku od ranijih sličnih pokušaja koji su uključivali metre kablova, ogromne ruksake i slične sprave. “Ono što je definitivno novo i inovativno jest da kroz kožu ne prolaze kablovi, a svi se moždani signali šalju bežično. Ovo je, po meni napredak, koji je važan za poboljšanje sigurnosti primjene kod ljudi (žice kroz kožu potencijalni su put do infekcije), kao i za poboljšanje dobrobiti životinja koje se koriste u neuronaučnim istraživanjima. Neuralink tim je definitivno napredovao u tom pogledu”, zaključio je Jackson.

Izvor: net.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti