Veliko otkriće: Pronađen vjerovatno najstariji brodski top u Evropi

Sa zapadne obale Švedske stiže velika vijest za ljubitelje vojne istorije i oružja

U blizini grada Marstranda jedan je ronilac sasvim slučajno pronašao top na dubini od oko 20 metara. Desilo se to sada već davne 2001. godine, a nove su analize ovog topa pokazale da je riječ vjerovatno o najstarijem brodskom topu u Evropi.

Malo pisanih podataka

O topovima je malo pisanih podataka sve do kraja srednjeg vijeka. I kada se oni i spominju onda je to najčešće u službi pukog nabrajanja i tu ne nailazimo na previše korisnih informacija o njihovom izgledu i funkcionisanju. Povremeno se samo spominju odvojene topovske komore za smještaj baruta. Sve do kraja 15. vijeka brodovi su bili opskrbljeni malim brojem topova, a ujedno su sami brodovi imali više namjena, pa su mogli služiti i kao transportna i vojna plovila. Sukobi na moru bili su česti jer se more tretiralo kao mjesto na kojem ne vrijede uobičajeni zakoni.

Kamene kugle

Ovaj top spadao je u kategoriju ranih topova koji su ispucavali kamene, a ne metalne kugle. Radili su na principu eksplozije baruta koja je izbacivala kuglu, ali nisu imali velik domet, niti su bili previše precizni. Topovi su se punili kuglama s prednje strane koje su bile zamotane u svojevrsnoj tekstilnoj ambalaži. Kugla se potom nabijala uz pomoć drvenog bata omotanog tkaninom. Možda se pitate zašto je kugla bila u tkanini. Stručnjaci navode da to nije bilo zbog brtvljenja cijevi već zbog lakšeg i sigurnijeg rukovanja topom. Naime zbog manevrisanja topovima znalo se događati da kugla isklizne iz cijevi te se na ovaj način to nastojalo spriječiti.

Tekstilna ambalaža i šta nam je otkrila

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu The Mariner’s Mirror. Kako je top nađen s punjenjem i ostatkom tekstilne ambalaže izvršeno je radiokarbonsko datiranje koje je pokazalo da se tkanina može datirati između druge polovine 13. i kraja 14. vijeka, što je dalo indirektno datiranje samog topa. Očekivalo se da je top izrađen od bronze, no nije bilo tako. U pitanju je legura bakra u kojoj je nađen manji postotak olova, i još manji kositra. Hemijska analiza materijala je pokazala da je top napravljen u vremenu kada je njihova proizvodnja bila u ranoj fazi te se zasnivala na metodi pokušaja i pogrešaka. Materijal za izradu topa je najvećim dijelom stigao s istoka Evrope. Ovakvi topovi nisu imali dugi vijek trajanja i nakon nekog vremena bi postajali neupotrebljivi zbog pucanja cijevi. Zanimljivo je da je u konkretnom topu nađeno punjenje, što znači da je najvjerovatnije bio spreman za paljbu kada je završio na dnu mora.

U istraživanju su sudjelovali članovi međunarodnog tima predvođeni pomorskim arheologom Staffanom von Arbinom sa Univerziteta u Göteborgu, koji je zaključio da se u blizini mora vjerovatno nalazi i olupina broda. Arbin nadodaje da primarna namjera ovog topa nije bila potapanje drugog plovila već onesposobljavanje žive sile i potom zauzimanje broda.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti