NAJRAZVRATNIJA ZABAVA U SREDNJOVJEKOVNOJ ISTORIJI: Orgijanje sveštenstva i kurtizana u Papskoj palati

Ova zabava Borgija je postala najozloglašeniji banket u cijeloj srednjovjekovnoj istoriji.

Dana 30. oktobra 1501. godine u Papskoj palati u odajama kardinala Cesarea Borgije desila se najrazvratnija zabava koja se vezuje za prezime Borgija. Na zabavi u kojoj je njegov otac, papa Aleksandar VI, ne samo prisustvovao nego i učestvovao, služilo se obilje hrane i vina; bilo je tu muzike i plesa, ali i višesatne orgije sa najekskluzivnijim rimskim kurtrizanama tog vremena, poznatim kao kortiđane.

Hroničari su prenijeli da je svo sveštenstvo, inače poznato po u indulgencijama (oprostu grijehova za novac), učestvovalo u papinom fetišu – navodno – uživanju u pogledu na muškost u erekciji. Ova grešna zabava odigrala se dan uoči Svih svetih (Noć vještica), praznika koji je posvećen mrtvima.

Ova oktobarska noć 1501. godine postala je poznata kao Banket kestenja ili Gozba kestenja, jer su na pod položeni svijećnjaci s upaljenim voštanicama uz dodatak velikog broja kestenja. Odjeća prostitutki data je na aukciju, a onda su one i gosti goli puzali po podu, između svijećnjaka, da pokupe kestenje. Odmah nakon toga, kler i ostali gosti započeli su polni odnos s prostitutkama, piše Ancient Origins.

Cesare Borgia

Banket kestenja: tračevi koji su živi do danas

Gozba kestenja toliko je ozloglašena da je naučnici i pisci do danas ogovaraju kao da se dogodila juče. Od ovog događaja, Katolička crkva do danas sarađuje sa istoričarima kako bi opovrgla tračeve o razvratu koji predstavlja licemjerje i svetogrđe svega za šta se Crkva zalaže.

Mnogi smatraju da upravo ova gozba simbolizuje sve što jeste porodica Borgija. Međutim, detaljnije ispitivanje ovog događaja otkriva da je većina izvještaja zasnovana na jednom zapisu Liber Notarum koji je napisao šef ceremonije banketa Johann Burchard, čovjek za koga se smatralo da nije prijatelj Borgija.

Da li je ovaj događaj zaista skandalozan kako ga opisuju istoričari, ili je samo primjer klevete protiv Borgija, o tome se raspravlja i danas.

Porodica Borgija

Tokom 15. i 16. vijeka, Borgije, istaknuta plemićka porodica iz Aragona u Španiji, upleli su se u crkvena i politička pitanja. Njihova ozloglašenost je rasla zajedno sa njihovom popularnošću, a naročito kada je Alfonso Di Borgia izabran za papu i preimenovan u Papu Kalista III (vladao 1455-1458). Netrpeljivost prema ovoj poridici je kulminirala kada je 1492. Rodrigo de Lanzol postao papa Aleksandar VI, a njegova vladavina, iako je trajala samo 11 godina, postala najozloglašenija od svih Borgija.

Papa Aleksandar VI smatran je jednim od najkorumpiranijih papa u čitavoj katoličkoj istoriji. Njegovo ime je bilo povezano sa incestom, preljubom, podmićivanjem i ubistvom. Tokom uspona Borgija, nekoliko drugih porodica, kao što su Medici i Sforza, postale su njihovi iznenadni neprijatelji.

Aleksandar VI je takođe bio poznat po tome što je prodavao zvanične položaje unutar Crkve i obezbjedio vlast i bogatstvo samo svojoj porodici. To je bio razlog zašto su Borgije imale neprijatelje i unutar crkve.

Mržnja koju su prema Borgijama gajile ugledne porodice i visoki zvaničnici crkve, postao je snažan motiv za naučnike da posmatraju Borgije kao dekadentne i grešne.

Da li je Burchard oklevetao Borgije?

Banket kestenja ili Gozba kestenja se pominje kao najpoznatiji primjer svega što nije u bilo prihvatljivo u vezi sa porodicom Borgija.

Većina izvještaja o ovom događaju potiče iz dnevnika šefa ceremonije banketa, Johanna Burcharda, koji je prisustvovao banketu i bio svjedok onoga što se dogodilo te noći. Burchard je u svom dnevniku pomenuo da je bilo prisutno “pedeset poštenih kurtizana”. One su bile i glumce i plesačice, zabavljačice, sagovornice i servirke. A kako je noć odmicala, iz sata u sat, sklidale su komad po komad odjeće – dok nisu ostale potpuno gole.

Kada su se skinule, počele su igre sa kestenjem. Burchard je detaljno opisao kako su sveštenici bacali kestenje na pod kako bi ga ustima sakupljale gole kurtizane. Zatim bi i oni puzali sa njima, na rukama i koljenima. Tada bi počelo seksualno nadmetanje, igra tokom koje bi se sveštenici takmičili ko može da izdrži duže u seksualnom opštenju. Koji bi izdržao najduže, bio bi pobjednik.

Burchardovi izvještaji su veoma živopisni. Međutim, njegove prijave su takođe snažno osporene jer se znalo koliko je neprijateljski nastrojen prema papi Aleksandru VI Borgiji. Zbog Burchardove pristrasnosti, mnogi istoričari su odbacili njegove spise u vezi sa banketom. Ipak, ova zabava je postala najozloglašeniji banket u cijeloj srednjovjekovnoj istoriji.

Gozbe za praznik Svih svetih su se inače održavale širom Rima. Tada bi se bogataši takmičili u tome ko će napraviti luksuzniju proslavu, za one odabrane. Obični ljudi maskirali su se na ulicama, dok su bogataši priređivali događaje na kojima bi kurtizane i zabavljači izvodili složene predstave oko stolova prepunih hrane i vina.

Pošto se papa Aleksandar VI nadao da će steći naklonost crkve, možda je samo smatrao da bi proslava Svih svetih u odajama Borgija trebala da budu najbolja od svih.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti