NAJMANJE kraljevstvo na svijetu: Kralj u šorcu i sandalama

Osamdesettrogodišnji bivši ribolovac Antonio Bertoleoni, poznatiji kao “Tonino”, vlasnik je jedinog restorana na Tavolari i vladar najmanjeg naseljenog kraljevstva na svijetu. U šorcu i sandalama, Tonino već 22 godine suvereno vlada minijaturnom monarhijom površine pet kvadratnih kilometara.

“Ja sam, vjerovatno, najobičniji kralj na svijetu”, kaže on, dok ukopava stopala u pijesak i posmatra svoj restoran. “Jedina privilegija koju uživam su besplatni obroci u restoranu.”

tavo1

Kraljevstvo Tavolara, koje je za 25 godina starije od Italije, proslavilo je 180. godišnjicu postojanja. Priča o njemu počinje 1807. godine, kada je Toninov čukundjed Đuzepe Bertoleoni postao prvi naseljenik pustog ostrva. Imigrant iz Đenove, koji je u knjizi “Tavolara, ostrvo kraljeva”, opisan kao “polu-pastir, polu-pirat”, tek što se bio oženio dvjema sestrama i tražio je sigurno utočište kako bi izbjegao optužbu za bigamiju.

Đuzepe i njegov mali harem ubrzo su shvatili da rajsko ostrvo dijele sa rijetkom vrstom divljih koza, čiji su zubi zbog ishrane morskom travom i lišajevima poprimili zlatastu boju. Za carstvo zlatozubih koza saznao je i vladar Sardinije Karlo Alberto, koji je 1836. rado dolazio na ostrvo da bi ih lovio, a Đuzepeov 24-godišnji sin Paolo vodio je lovačke ekskurzije.

“Kada se iskrcao, Karlo Alberto se predstavio i rekao: ‘Ja sam Karlo Alberto, kralj Sardinije”, priča Tonino. “A ja sam Paolo, kralj Tavolare”, odgovorio mu je Toninov pradjed.

Pošto je ubio nekoliko koza i tri dana se gostio u Paolovom domu, Karlo Alberto je bio toliko oduševljen da je rekao: “Paolo, ti stvarno jesi kralj Tavolare!”, priča Tonino.

tavo2

Šalio se on ili ne, činjenica je da je Karlo Alberto kasnije potvrdio da udaljeno ostrvo nikada nije zvanično bilo u sastavu Sardinijskog kraljevstva i da je Paolu poslao svitak kojim savojska dinastija potvrđuje Tavolari status monarhije.

Paolo je brzo osmislio grb porodice Bertoleoni i naslikao ga na zidu svoje kuće. Nacrtao je i kraljevsko porodično stablo i podigao groblje na ostrvu za sebe i svoje potomke. Tražio je da mu se na grobu podigne spomenik s krunom, koju za života nikada nije nosio.

tavo3

U godinama koje su uslijedile vijest o suverenom ostrvu proširila se na Mediteranu, pa je malo kraljevstvo steklo i šačicu političkih saveznika. Đuzepe Garibaldi, jedan od osnivača Italije, ubrzo je postao savjetnik porodice Bertoleoni, a tadašnji kralj Sardinije Vitorio Emanuele II otišao je toliko daleko da je 1903. potpisao mirovni sporazum sa 33 stanovnika ostrva.

Britanska kraljica Viktorija, koja je sakupljala fotografije svjetskih lidera, naložila je da brod Kraljevske ratne mornarice pristane kraj ostrva kako bi posada fotografisala “kraljevsku porodicu” Tavolara. Slika u zlatnom ramu godinama je bila izložena u Bakingemskoj palati, s natpisom: “Najmanje kraljevsvto na svijetu”. Danas ogromna kopija ove fotografije krasi zidove Toninovog restorana, koji nosi prikladan naziv “Kralj Tavolare”.

tavo4

Iako i dalje sa zadovoljstvom dočekuje goste na pristaništu, Tonino najviše voli onaj dio dana prije njihovog dolaska. Čim svane, kreće prašnjavom stazom pored malobrojnih kuća da bi posjetio kraljevsko groblje. Otkako je kralj Paolo I preminuo 1886. godine, u njemu je sahranjen svaki plemeniti član kraljevstva, pa tako i Toninova supruga kraljica Pompea, koja je umrla prije nekoliko godina.

“Donosim joj plastično cvijeće”, kaže Tonino. “Svježe bi pojele koze.”

tavo5

Poput većine članova porodice Bertoleoni prije njega i princa koji će ga jednog dana naslijediti, Tonino je, tehnički, italijanski državljanin. Nekada je namjeravao da uputi zahtjev Vitoriju Emanueleu IV, sinu posljednjeg italijanskog kralja i samozvanog vojvode Savojskog, kako bi kraljevska porodica ponovo priznala Kraljevstvo Tavolara, ali se kasnije predomislio.

“Za mene je privilegija što živim ovdje”, kaže Tonino, dok posmatra svoju imperiju. “Kome je još potrebna kruna kada ima palatu?”

Izvor: blic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti