Misteriozni ‘Zlatni grad’: Priča o tajnom gradu Inka koji nikada nije pronađen

Negdje u dubinama istočnog Perua, nalazi se prema legendi – Paititi, izgubljeni grad civilizacije Inka. Prema njoj, narod Inka je svo svoje zlato i dragocjenosti premjestio u ovaj grad kako bi iste spasili od nadolazeće invazije Španaca.

Da li je Paititi legenda, ili stvaran grad koji čeka u dubinama džungle dan kada će biti otkriven?

Paititi je grad o kome su se ispredale legende, upravo poput grčke Troje, za koju se smatralo da je izmišljena sve dok je Heinrich Schliemann, njemački arheolog, nije otkrio. Nevjerovatni grad Petra u Jordanu, takođe je bio mjesto koje se spominjalo samo u pričama, sve dok 1812. nije otkriven od strane švicarskog istraživača. Uzmimo za primjer i Machu Picchu, koji je sam po sebi bio zapanjujuće otkriće 20. vijeka.

Moguće lokacije Paititija

Sama riječ Paititi na kvecuanskom znaci: “dom jaguarovog oca”. Narod Kvecuan je bio potomak Inka i oni su ispričali mnoge interesantne priče i legende o izgubljenoj civilizaciji kao i njihove probleme sa španskim konkvistadorima. Između ostalog jedna od legendi je i ta da su Inke kada su vidjele da će ih Španci poraziti i osvojiti, sve svoje dragocjenosti, zlato i srebro prebacili u tajni grad u džungli, daleko od postojeće civilizacije. Arheolozi pretpostavljaju da bi se taj grad mogao nalaziti na jugoistoku Perua, skriven u neprohodnim džunglama. Drugi tvrde da je tačnija lokacija preko granice sa Brazilom, ili možda na sjeverozapadu Bolivije.

U svoje vrijeme Paititi je bio uspješan grad, bar prema pričama, koji se nalazio na savršenom, skrovitom mjestu između planina, okružen vodopadima. Rat između Španaca i Inka trajao je oko 40 godina kada su konačno 1572. godine Španci zauzeli posljednji grad Inka Vilkabambu. Tada su počele da kruže priče o Paititiju. Mnogi su već vijekovima pokušavali da ga pronađu, međutim do sada nije pronađen ni tračak dokaza o njegovom postojanju. I 20. vijek je doveo mnoge lovce na blago u Ande, i dok su neki tvrdili da su ga pronašli, nijedan zadovoljavajući dokaz nije ponuđen.

Godine 2001. italijanski arheolog Mario Polia u Rimu pronalazi dokument u kome misionar Andrea Lopez opisuje veliki grad prepun zlata, srebra i dragog kamenja sakriven u dubinama kišnih šuma i okružen vodopadima. Istraživanja su utvrdila da je napisan negdje oko 1600-te godine što još više potvrđuje njegovu autentičnost. Međutim postoje li i još neke druge činjenice koje potvrđuju njegovo postojanje? Kada je Francisco Pizaro predvodio špansku okupaciju Inka gradova, navodno je u jednoj dolini primijetio grupu domorodaca kako nose velike zlatne predmete u dubinu džungle. Međutim, sve se završava na ovome i niko ne zna dalju sudbinu ni tih ljudi, ni toga zlata …

Andi su veoma poznati po rudnom bogatstvu, pogotovo po nalazištima zlata, srebra i dragog kamenja. Postoji velika šansa da su Inke čule za brutalnost (a i sami su se u to uvjerili) španskih konkvistadora te su na vrijeme od njih sklonili svoje dragocjenosti. Interesantno je da Španci nisu pronašli sve gradove Inka, najočitiji primjer za to je Machu Picchu, te je moguće da su u dubinama džungle ostali sakriveni još neki gradovi za koje svijet ne zna.

Za arheologe i lovce na blago širom svijeta, Paititi je i dalje neostvareni san i ispunjenje svih želja, a da li će ga pronaći ili će Paititi i dalje biti poznat samo kao legenda o ‘Zlatnom gradu’ ostaje da pokaže vrijeme.

Izvor: pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti