Sindrom stranog akcenta: Britanka se probudila nakon jake migrene, a kada je progovorila – odjednom je shvatila da ima KINESKI akcent!

Bilo je samo oko stotinu poznatih slučajeva ovog sindroma, a o prvi je zabilježen 1940. godine

Kada je Amerikanka Karen Butler otišla na operaciju zuba dobila je više od natečenih desni, naime, ‘pokupila’ je izražen strani naglasak, što nije slučajnost ili šala – kod nje se razvilo rijetko stanje koje se naziva “sindrom stranog naglaska”, koji je obično uzrokovan ozljedom dijela mozga koji kontroliše govor.

Butler je rođena u Bloomingtonu, u državi Illinois i preselila je u Oregon kao beba. Ona nikada nije putovala u Evropu ili živjela u stranoj zemlji – ona je Amerikanka, kako sama kaže “rođenjem i odrastanjem”. No, ona više ne zvuči tako, jer je njen naglasak sada mješavina engleskog, irskog i možda malo drugih evropskih akcenata.

Problem je počeo prije godinu i po, kada je bila stavljena pod anesteziju a stomatolog joj je izvadio nekoliko zuba.

“Zaspala sam, a kada sam se probudila usta su mi bila upaljena i natečena i smiješno sam govorila”, kaže Butler.

Stomatolog je rekao: “Vi ćete govoriti normalno kad otok splasne”. No, otok je brzo nestao, ali strani akcent nije.

Neurolog Ted Lowenkopf, direktor Centra za moždane udare Providence u Portlandu, dijagnostikovao joj je sindrom stranog naglaska, rijetki neurološki poremećaj.

“To je obično posljedica ozljeda mozga, koja može doći od moždanog udara, traume glave ili drugih bolesti koje mogu oštetiti tkivo mozga, poput multiple skleroze”, rekao je Lowenkopf.

Bilo je samo oko stotinu poznatih slučajeva toga sindroma, a o prvi je zabilježen 1940. Jedna Norvežanka koju je pogodio šrapnel u Drugom svjetskom ratu, razvila je njemački naglasak a kao rezultat toga je čak izopštena iz zajednice.

Ostali slučajevi uključuju Britanku iz Devona koja je razvila kineski naglasak nakon migrene, dok jedna druga Britanka nakon moždanog udara govori s francuskim naglaskom.

Lowenkopf kaže da sindrom stranog akcenta utiče samo na malo područje govora – ‘samo’ na izgovor i intonaciju. Moždani udari i traume obično izazvaju oštećenja mozga i ostavljaju ljude s daleko većim problemima s govorom, nego što je promjena u naglasku.

Karen Butler je možda pretrpila mali moždani udar dok je bila pod anestezijom, ali to se neće znati sa sigurnošću bez skeniranja mozga, kazao je Lowenkopf.

U međuvremenu je moguće da Butler vrati svoj američki naglasak kroz intenzivnu terapiju govora, no za razliku od ostalih ljudi s tim sindromom koji su postali depresivni zbog promjene akcenta, ona voli novostečeni naglasak te kaže kako zbog njega više izlazi i da joj pruža dobar povod za razgovor.

Izvor: nacional.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti