KONGAMATO: Ko kaže da su pterosaurusi izumrli?

Tajanstvena zvijer o kojoj se izvještava iz cijelog svijeta zabrinjavajuće liči na one navodno davno nestale vladare drevnog neba.

Pripadnici afričkog plemena drže veliku rodu marabu. ©️ Wikimedia Commons

Ti čuveni krilati gmazovi iz praistorije poznati kao pterosaurusi izumrli su zajedno sa posljednjim dinosaurusima prije više od 60 miliona godina, zar ne? Većina mainstream zoologa bi rekla da jesu.
S druge strane, većina mainstream zoologa vjerovatno nikada nije čula za kongamato ili pravu falangu drugih krilatih misterioznih zvijeri prijavljenih iz cijelog svijeta koje imaju uznemirujuću sličnost s navodno odavno iščezlim vladarima drevnog neba.

Da li su ova kriptozoološka stvorenja možda preživjeli pterosaurusi? Uzbudljivi izvještaji avanturista iz cijelog svijeta opisuju pterosaura za kojeg se kaže da živi u močvarama zapadnog Zaira. Je li sve to samo legenda ili zaista postoji – posljednji živi pterosaur na svijetu?

Pleme Kaonde i kongamato

Pleme Kaonde su ljudi koji govore Bantu i zauzimaju sjeverozapadne regije današnje Zambije. Određeni broj ovih plemena živi i u Demokratskoj Republici Kongo. Oni su izuzetni poljoprivrednici koji uzgajaju kukuruz, proso, manioku i sirk.

Plemena Kaonde redovno vračaju dok obavljaju svoje uobičajene dužnosti. Njihova vradžbina je dobila i ime: ‘muchi wa kongamato’. Za razliku od vradžbina koje se koriste za udvaranje ženama, ovu pleme Kaondekoristi kako bi odbilo rijetko leteće stvorenje nalik šišmišu koje lokalno stanovništvo naziva “Kongamato”.

Prikaz kongamatosa koji napada ljude

Kongamato znači “jači od čamaca”. U močvarama Jiundu današnje Demokratske Republike Kongo kaže se da ova zvijer lovi ribare i prevrće njihove čamce ili kanue. Ali to nije sve: svako ko pogleda u Kongamata umire. Prijavljeni su rasponi njegovih krila od 1.20 do 2.10 metara. Nema perje, već kožu crvene ili crne boje. Njegov dugačak kljun načičkan je oštrim zubima.

Demon močvara – zbunjujuće sličan

Kongamatosi su veliki kriptidi nalik pterosaurusima koji žive u polutropskim regijama Afrike, posebno u Zambiji, Kongu i Angoli.

Godine 1923. britanski avanturista Frank H. Melland otputovao je u Kongo i čuo za priču o “Demonu močvara”. Opis ga je podsjetio na jednog od praistorijskih pterosaura – i on je nacrtao jednog. Pleme Kaonde bez oklijevanja je identifikovalo pterosaura kao Kongamata.

Izvještaj koji je poslao novinski dopisnik iz Engleske J. Ward Price opisuje susret sa teško povrijeđenim mještaninom 1925. godine. On je otišao predaleko u zloglasne močvare Jiundu i tamo ga je napala divovska ptica. Putnici, uključujući i kralja Edwarda VIII, bili su više nego zapanjeni, jer je napadnuti čovjek opisao zvijer sa kljunom punim zuba! Usljed toga dobio je veliku otvorenu ranu na leđima. Pokazane su mu slike praistorijskih pterosaura, nakon čega je – pobjegao.

Nekoliko godina kasnije, 1932., prirodnjak Gerald Russel i anomalist i kriptozoolog Ivan T. Sanderson ugledali su Kongamato. Nakon ovog viđenja u Kamerunu, prijavljen je još jedan susret s misterioznim stvorenjem.

Kada je 1957. godine hospitalizovan muškarac s teškim povredama grudnog koša, rečeno je da je Kongamato bio odgovoran za napad. Ozlijeđeni je prijavio napad velike ptice. Sumnjičavi doktori tražili su od njega da nacrta pticu – a on je skicirao “pterosaura” koji je izumro zajedno s dinosaurusima prije otprilike 66 miliona godina. Međutim, fotografija Kongamatoa koja se pojavila godinu dana kasnije pokazala se lažnom.

Je li sve to samo zabuna?

Jesu li mještani zamijenili Kongamato za jednu od vrsta roda koje tamo žive? Neki naučnici zagovaraju teoriju o rodi cipelašici, koja takođe živi u močvarama Zaira. Međutim, nema izvještaja da su ove rode napadale čamce i prevrtale ih.

Još jedan pokušaj da se stvar objasni je bila kroz poređenje sa još nepoznatom vrstom vrlo velikog šišmiša – super šišmiša, da tako kažemo. S druge strane, neki kriptozoolozi ne isključuju da je pterosaur zaista mogao preživjeti u malo istraženim močvarnim regijama Afrike. Zvanična istorija kaže da su pterosaurusi izumrli prije otprilike 66 miliona godina.

Pterosaurusi – poput albatrosa?

Pterosaurusi su vjerovatno letjeli kao i albatrosi koji dostižu raspone krila veće od 3.50 metara. Ove poprilično teške ptice imaju snažan i šiljast kljun. Međutim, njihova težina i velika krila uzrokuju znatne poteškoće pri polietanju.

Kongamatovi ciljevi, manevri leta i navike slični su albatrosima, iako međusobno uopšte ne sliče.

To što su mještani mogli zamijeniti misterioznu “veliku pticu” s lokalnom vrstom ptica ne zvuči baš vjerovatno. Ponašanje Congomata, koji leti iznad čamaca i nanosi ozljede pri očitom slijetanju prema plijenu, savršeno se uklapa u pterosaura – kao i njegov zanimljiv izgled.

Izvor: mysteriesrunsolved.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti