“NEKOM RAT, NEKOM BRAT”: Kako će italijanska mafija da profitira od epidemije korone

Glavni istražilac Vlade Italije u borbi protiv mafije Giuseppe Governale smatra da će organizovani kriminal “debelo” iskoristiti aktuelnu epidemuju virusa korona dok mnoge firme propadaju ili bilježe gubitke.

mafija2

“Italijanska mafija iskoristiće ove prijetnje i pretvoriće ih u mogućnost za zaradu”, rekao je Governale agenciji AFP.

Od poznate “Cosa nostre” na Siciliji, moćne “Ndranghete” u Kalabriji i “Camorre” u Napulju, italijanske mafijaške grupe polako počinju da se organizuju.

Ekonomski stručnjaci Italije saopštili su ranije da očekuju smanjenje BDP-a za ogromnih sedam odsto za ovu godinu, a čak 65 odsto italijanskih malih i srednjih preduzeća su pred bankrotom, što je sve “muzika za uši mafije”, koja koristi iznudu i zelenaštvo da izvuče dobit iz ovakvih posrnulih firmi.

Governale, koji predvodi italijanski Direktorat za istragu protiv mafije (DIA), rekao je da mafija već sada pažljivo planira ekonomske korake budućnosti.

“Tu će biti dosta novca”, rekao je Governale (62) i dodao da on i njegov tim već pripremaju plan borbe protiv mafije.

On je rekao da će mafija tažiti rupe u sistemu. “Moramo da držimo oči otvorene za sumnjive operacije, formiranje novih kompanija, lažne korporacije”, rekao je Governale.

Giuseppe Pignatone, bišvi lovac na mafiju iz Kalabrije, rekao je da će ova epidemija otežati posao pravosuđu u narednih nekoliko sedmica i godina.

On je istakao da će preusmjeravanje policijsih resursa zbog krize dovesti do toga da će mafija procvjetati, jer preopterećena policija neće moći da se bavi drugim pitanjima.

List “Stampa” ranije je objavio da je italijanska tajna služba upozorila Vladu na moguće nerede na jugu Italije, koje će organizovati mafija, ukoliko se žarište epidemije prebaci sa sjevera na jug zemlje.

Vjeruje se da je mafija organizovala pobune u zatvorima širom zemlje na samom početku epidemije gdje su zatvorenici tražili rano oslobađanje uz obrazloženje da će u prenatrpanim zatvorima biti zaraženi virusom korona.

Čuveni italijanski autor, koji je pisao o mafiji, Roberto Saviano rekao je da je dovoljno pogledati čime se sve mafija bavi pa da se shvati kako će oni da zarade od epidemije.

“Pogledajte gdje je mafija investirala posljednjih nekoliko decenija. To su kompanije koje nude usluge kao što su kantine, čišćenje, dezinfekcija, reciklaža otpada, transport, pogrebna preduzeća, distribucija hrane i goriva. Oni će tako da zarade”, rekao je Saviano.

Više od 10.000 ljudi umrlo je do sada u Italiji od posljedica infekcije što je zemlju praktično natjeralo u blokadu koja razara privredu države.

Izvor: noviglas.info

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti