Koje je voće sigurno i zdravo za vašeg psa?

Zdrava prehrana je ključna za zdrav život naših ljubimaca. Međutim, pas ne može uvijek zadovoljiti potrebu za određenim vitaminima iz granula i konzervirane hrane. Zato, pročitajte koje voće je sigurno i zdravo za vašeg psa.

1. Banane

Uz jedinstvene glatke teksture i slatkog ukusa, banane sadrže aminokiseline, elektrolite, minerale, vitamine B6 i C, kalij, mangan i korisna vlakna. Ako je vaš pas aktivan i sagorijeva dosta kalorija, ponesite koju bananu u šetnju.

2. Avokado

Postoji dosta neslaganja oko toga je li avokado siguran za pse ili ne. Naime, radi se o spornoj supstanci persinu, koji se nalazi najviše u koštici i lišću avokada. Međutim, u samom plodu ovoga voća vrlo je malo ove supstance, pa je potpuno sigurna.

3. Borovnice

Borovnice su potpuno sigurne i zdrave kako za nas, tako i za našeg ljubimca. One sadrže antioksidanse, vlakna i fitohemikalije koje poboljšavaju zdravlje vašeg psa. Iako je najbolje davati ih u svježem obliku, možete sigurno počastiti psa i zamrznutim plodovima.

4. Jagode

Jagode također sadrže visok postotak antioksidanasa, vlakana i vitamina C. Jagode čak sadrže i enzim koji može izbijeliti zube vašeg ljubimca. Međutim, ne treba psu davati velike količine ovog voća, jer mu previše šećera u jagodama može naškoditi.

5. Kupine

I kupine su dobre antioksidansi puni vitamina i vlakana.

6. Jabuka

Bogata vlaknima, vitaminima A i C, jabuka je zdrava užina i za nas i za naše četveronožne prijatelje. Međutim, ako vaš pas voli redovno jesti jabuke, obavezno očistite voće od jezgre i sjemena jer to može biti toksično.

7. Lubenica

Uz to što sadrži mali broj kalorija, lubenica je bogata vitaminima A i C, kalijem i magnezijem. Psu možete dati lubenicu očišćenu od sjemena i kore.

8. Kruška

Psi mogu jesti kruške, ali jezgra i sjeme mogu biti otrovni za njih. Zato je najbolje davati psu ovu zdravu poslasticu dobro očišćenu.

Integralni članak pročitajte na: http://www.index.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti