Kod jadranskog ostrva Ilovika pronađen antički brod star 2.200 godina (VIDEO)

U vodama ostrva Ilovika u lošinjskom arhipelagu krajem prošle godine realizovan je projekt istraživanja i zaštite jedinstvenog otkrića – antičkog broda iz drugog vijeka prije nove ere

Izuzetno dobro sačuvana brodska konstrukcija nađena u uvali Paržine na ostrvu Iloviku, nalik je na vremensku kapsulu iz antičkog doba.

Riječ je o brodu starom 2200 godina, rekla je za hrvatski Javni servis HRT Zrinka Etinger Starčić, direktorka Lošinjskog muzeja.

“To nas je sve iznenadilo jer ovakav stari brod iz tog starijeg horizonta na Jadranu do sada nije sačuvan. A budući da je ovdje u ilovičkom akvatorijumu, radi se o brodu koji je u pijesku, koji ga je dobro konzervirao”, rekla je ona.

Potvrdio je to i međunarodni tim arheologa iz francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja antičkih brodskih konstrukcija.

Oplata ovog antičkog broda spajana je tehnikom utora i jezičaca, a za nju pričvršćena rebra zapravo su drveni klinovi.

“Zanimljivo je da je upravo po njegovim karakteristikama brodogradnje jedinstven u Jadranu. Riječ je o jako velikom brodu koji će biti vrlo izazovno dokumentovati”, rekao je Igor Miholjek, direktor Odjeljenja za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Sa podvodnim arheolozima Hrvatskog restauratorskog zavoda i njihovim kolegama iz Francuske sarađuju i stručnjaci iz lošinjskog muzeja te ronioci Specijalne policije MUP-a

Izvor: nezavisne.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti