Japodski otoci (BiH): Skriveni raj prirode (FOTO & VIDEO)

Ako bi me pitao koje to skriveno mjesto u Bosni i Hercegovini predstavlja pravi odmor za dušu, onaj mali kutak raja gdje možemo uživati u prelijepoj i netaknutoj prirodi naše zemlje i bijeg od svih problema i čuda koje nam se dešavaju, mislim da bi moj odgovor bio upravo Japodski otoci.

Udaljeni svega nekoliko kilometara od grada Bihaća i smješteni na pet riječnih ada na vjerovatno najljepšoj rijeci naše zemlje, jedinoj Uni, Japodski otoci usudio bih se reći predstavljaju savršenstvo prirode u svakom svom obliku.

Usudio bih se reći i da je ovo mjesto o kojem će se tek pričati i pisati, jer ako uzmemo savršenu lokaciju mjesta, smještnog između dva nacionalna parka, Plitvičkih jezera i Une, blizinu većih gradova poput Banjaluke i Zagreba, kao i ogroman broj atrakcija i zanimacija koje mogu da se pronađu, nešto mi govori da će Japodski otoci, ubrzo da budu neke naše male Plitvice.

A šta je to šta možeš raditi ovdje?

Meni lično najbolja stvar ovog mjesta je sama njegova priroda. Taj smiraj u koji uđeš kada kročiš u ovo mjesto. Čuješ li taj zvuk? Samo ti, žubor rijeke i cvrkut ptica. Priroda je zaista divna.

Ono što ti od srca preporučujem je da ukoliko si u mogućnosti, rezervišeš smještaj u prekrasnoj kućici na drvetu Una Aqua centra i probudiš se svako jutro uz prizore poput ovog.

Popij kafu lagano na teresi i doručkuj. Gledaj u bezbroj nijansi zelene i odmori svoje oči. Sada oslušni malo oko sebe. Osjeti taj zvuk netaknute i divlje prirode. Ako postoji nešto što je Bosna dala ostatku svijetu, to je taj ćejf koji imamo, a on se ovdje istinski doživi.

Dok si na Japodskim otocima, iskoristi svoje slobodno vrijeme da probaš neka od autentičnih domaćih jela, prošetaš simpatičnim mostićima i jednostavno uživaš u ljepotama Une koja te okružuje sa svih strana.

A ako si ipak za nešto adrenalina, možeš da odeš na jedan od najboljih raftinga u BiH, onaj na Štrbačkom buku.  

A po povratku sa raftinga, taman kad zađe sunce, uzmi kokice, lezi na travu i udobno se smjesti. Navuci i neku deku ako želiš, te se ušuškaj sa dragom osobom pored sebe, uživajući u nekom od filmova koji se prikazuju tog dana na velikom ekranu.

Smještaj na Japodskim otocima

Odlična stvar je mogućnost izbora nekoliko tipova smještaja, iako je već spomenuta kućica na drvetu, bez dileme moj omiljeni izbor. Ipak, pored nje, Una Aqua centar nudi opciju noćenja u vikendicama, apartmanima, zanimljivim šatorima, pa čak i opciju da provedeš noć po vedrim nebom tokom ljetnjih dana.

A jesi se pitao odkud uopšte ime Japodski otoci?

Možda si se kao i ja pitao otkud uopšte ime Japodski otoci i ko su ti Japodi?

Japodi predstavljaju etno grupu ilirskih plemena, koja je tokom srednjeg vijeka, nastanjivala teritoriju današnje srednje Hrvatske. Ono zanimljivo za njih je da su bili većinski mnogobožački narod koji je imao svoje posebne Bogove, a nadomak grada Bihaća, možeš pronaći i ruševine hrama Vodenboga Bindusa, njihovog vrhovnog Boga, koji najviše podsjeća na Neptuna u rimskoj mitologiji. Od ostalih bogova, izdvajaju se i Vidasus, Bog i zaštitnik doktora, kao i boginja Thana, čiji lik može da se vidi na jednom reljefu u kamenu na izvorom kod Jastrebarskog.

Izvor: riopricesaputovanja.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti