Kako je izgledalo spuštanje Perseverancea na Mars te kako zvuči ‘Crvena planeta’ (VIDEO)

Osim videa, NASA je objavila i prve panoramske fotografije koje je rover napravio nakon slijetanja, a koje pokazuju Krater Jezero kroz “oči” rovera Perseverance.

NASA je objavila nove video snimke slijetanja rovera Perseverance na Mars. Video snimci visoke kvalitete i u boji pokazuju rover kako pada, uključuje padobrane i spušta se na površinu planete.

Kako su pojasnili iz NASA-e, od trenutka kad su se otvorili padobrani, kamere su snimale cijeli proces spuštanja rovera u Krater Jezero – punih 11 kilometara.

Mikrofon pričvršćen na roveru nije tokom spuštanja zabilježio korisne podatke, no komercijalni uređaj uspio je zabilježiti zvukove nakon spuštanja – prije svega mehaničke zvukove otvaranja pojedinih dijelova rovera te zvuk povjetarca na Marsu.

Za one koji se pitaju kako sletjeti na Mars i zašto je to toliko teško – dovoljno je da pogledaju video. Perseverance je na samom početku svog putovanja, a već je pružio neke od najupečatljivijih snimki u istoriji istraživanja svemira, istaknuo je šef NASA-e, Steve Jurczyk.

Video Perseveranceovog slijetanja na Mars najbliže je što možete doći slijetanju na tu planetu, a da pri tome ne morate navući svemirsko odijelo. Trebao bi biti obavezan video materijal za sve mlade žene i muškarce koji ne samo da žele istraživanti druge svijetove, već i graditi letjelice koje će ih tamo odvesti, istaknuo je NASA-in administrator za nauku, Thomas Zurbuchen.

Osim videa, NASA je objavila i prve panoramske fotografije koje je rover napravio nakon slijetanja, a koje pokazuju Krater Jezero kroz “oči” rovera Perseverance.  

Izvor: zimo.dnevnik.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti