KO JE WALTER WOLF: Čovjek po kojem se zovu cigarete je stvaran a ne izmišljen lik

Dana 5. oktobra 1939. godine rođen je preduzetnik Walter Wolf, ponajviše poznat po cigaretama koje nose njegovo ime.

Rođen je u Grazu, a djetinjstvo je proveo u Mariboru (majka mu je bila Slovenka). Nakon rata preselio se u Zapadnu Njemačku, a zatim u Kanadu, gdje je dobio državljanstvo.

U Kanadi je Walter Wolf napravio uspješnu preduzetničku karijeru. S vremenom se obogatio na nafti, a uključio se i u Formulu 1. Finansirao je ekipu Walter Wolf Racing, koja se proslavila time što je odmah na svom prvom nastupu u Formuli 1 pobijedila. Naime, Walter Wolfov vozač Jody Scheckter osvojio je prvo mjesto na Velikoj nagradi Argentine 1977. godine. Spomenimo da je za ekipu Walter Wolf Racing vozio i Keke Rosberg (danas poznati Nico Rosberg njegov je sin), te svjetski prvak James Hunt. Walter Wolf je krajem 1970-ih trošio po milion dolara mjesečno na svoju ekipu Formule 1.

Walter Wolf

Cigarete Walter Wolf dobile su taj naziv jer je Tvornica duhana Rovinj 1990. godine prihvatila to ime, kao i logo Walter Wolf Racinga (vuk u crvenom slovu W) kao svoj brand. Današnja Adris Grupa nastavlja proizvoditi te cigarete. Napomenimo da preduzetnik Walter Wolf svoje ime nije sam izmislio kao umjetničko.

Walter Wolf bio je povezan s poznatim aferama oko finske firme Patria. Afere s Patrijom oko nabave vojnih oklopnih vozila postojale su kako u Sloveniji, tako i u Hrvatskoj.

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti