Šaljivdžije iz Bloomsburyja: Kako su “abesinijski prinčevi” namagarčili Britansku kraljevsku ratnu mornaricu

Fraza “Bunga Bunga” će vas možda asocirati na nestašne zabave nekadašnjeg italijanskog premijera Silvija Berlusconija.

U sasvim drugačijem smislu, koristili su je pripadnici tzv. “Grupe Bloomsbury”, umjetnici i naučnici koji su se između 1903. i 1930. godine okupljali oko Virginije Woolf u londonskoj četvrti Bloomsbury. Radilo se o ekipi iz viših društvenih slojeva, kojoj zbijanje šala s običnim smrtnicima nije bilo nepoznanica. U tome je prednjačio bliski prijatelj pomenute književnice, William Horace de Vere Cole, ekscentrični baron. 

Njegova najosmišljenija podvala odvila se 1910. godine, uz zdušnu podršku posh društvanca iz Bloomsburyja. Neslane šaljivdžije su poslale telegram “HMS Dreadnoughtu”, brodu Britanske kraljevske ratne mornarice koji je bio usidren u Portland Harbouru u Dorsetu. U njemu je, crno na bijelom – i s lažnim potpisom britanskog Ministarstva vanjskih poslova – stajalo da se posada treba pripremiti za “skorašnji posjet grupe abesinijskih prinčeva”.

Niko od nadležnih nije provjeravao autentičnost telegrama, pa su se dan kasnije na brodu pojavila šestorica maskiranih članova “Grupe Bloomsbury”. Njihove krinke namjerno su bile amaterske – četvorica su na glave nataknula turbane visoke pola metra, a podno usana su im se kočile dugačke, čupave brade. Dvojica su pak glumila prevoditelje. Uprkos svojoj pojavnosti, “prinčevi” su primljeni s najvišim počastima i povedeni na 45-minutno razgledavanje plovila. Oficiri su im s ponosom pokazivali uređaje za komunikaciju, topove i torpeda, a gosti su, tobože zadivljeni, mrmljali na svome nerazumljivom jeziku, koji se više-manje sastojao od ponavljanja izmišljene fraze “Bunga Bunga”.

Kad je kolovođa Horace de Vere Cole urbi et orbi obznanio da je sve bila “šala mala”, pripadnici Admiraliteta bili su bijesni i, naravno, posramljeni. Insistirali su na kaznenom progonu šaljivaca no to se, budući da ovi nisu prekršili niti jedan zakon, pokazalo nemogućom misijom. Da stvar bude gora, javnost se narednih mjeseci nemilosrdno sprdala s namagarčenim mornarima – kad bi hodali ulicama, za njima su dobacivali riječi “Bunga Bunga”!

Piše: Lucija Kapural

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti