Ko je bio Guy Fawkes, čovjek čija je maska danas simbol globalnih protesta?

Maska Anonimusa danas je jedan od najpoznatijih simbola protesta. Ali, da li znate njeno izvorno porijeklo?

Maska Anonimusa danas predstavlja jedan od najpoznatijih simbola bunta i otpora protiv sistema, kao i protiv nepravednih režima, a priča o Guy Fawkesu koji stoji iza te maske je zapravo priča o nepravdi koju su početkom 16. vijeka katolici u Velikoj Britaniji trpili od strane protestantske većine, kao i o borbi protiv nje.

Naime, u to vrijeme je bilo opasno biti katolik isto koliko i biti lopov ili razbojnik, a porodice koje nisu željele da promjene vjeru, često su bile proganjane, pa su u kućama imale skrivena skloništa u slučaju da naiđe racija. U takvom okruženju rastao je Guy Fawkes, mladić iz Yorkshirea koji je nakon što mu se majka preudala za katolika i sam riješio da pređe u katolicizam. Kasnije se priključio vojsci koju je služio godinama, a u periodu od 1595. do 1598. godine učestvovao je u Osamdesetogodišnjem ratu na strani katoličke Španije protiv Holandske republike gdje je stekao više činove i naučio da rukuje eksplozivom.

Guy Fawkes

Početkom 1604. godine Fawkes je počeo da se sastaje sa malom grupom engleskih katolika koju je predvodio Robert Catesby. Svi oni smatrali su da progon katolika potiče od protestantskog kralja Jamesa i da će se sve riješiti njegovom smrću. Catesby je počeo da smišlja zavjeru nakon što je izblijedila nada o obezbjeđivanju veće vjerske tolerancije, što je razočaralo mnoge engleske katolike.

Njegovi saučenici u zaveri bili su John Wright, Thomas Wintour, Thomas Percy, Guy Fawkes, Robert Keyes, Thomas Bates, Robert Wintour, Christopher Wright, John Grant, Ambrose Rookwood, sir Everard Digby i Francis Tresham. Fawkesu, koji je imao 10 godina vojnog iskustva u suzbijanju Holandske revolucije, je data odgovornost za eksploziv.

Prvi sastanak zavjerenika je održan 20. maja 1604. godine u jednoj gostionici u Londonu. Jedan od zavjerenika je predložio da ubiju kralja i njegovu vlast tako što će dići u vazduh “kuću parlamenta barutom”.

Zavjernici predvođeni Catesbyem

Fawkes i njegovi saradnici sakrili su u podzemne hodnike ispod britanskog parlamenta znatnu količinu baruta i čekali su priliku da izazovu eksploziju kad kralj posjeti parlament. Ovaj događaj je poznat kao “Barutna zavjera”.

Međutim, zavjera je otkrivena vlastima u anonimnom pismu upućenom Williamu Parkeru, 4. baronu Monteagleu, 26. oktobra 1605. Većina zavjerenika nakon ovoga je pobjegla iz Londona, ali je bilo i onih koji su pokušali da pruže otpor. U jednom okršaju ubijen je i Catesby. Osam uhvaćenih, uključujući Fawkesa, proglašeni su krivim i osuđeni na smrt. Ubistvo je trebalo da bude izvedeno na veoma okrutan način – polovičnim vješanjem i sječom tijela na četiri dijela.

Priča kaže da je Fawkes uspio da skoči sa vješala i slomi vrat, pa nije dozvolio svojim tamničarima da ga ubiju na tako strašan način. Ipak, tijelo mu je rasječeno i poslato u razne dijelove kraljevstva kao opomena drugima.

Ispitivanje Guya Fawkesa pred kraljem Jamesom I i njegovim vijećem

Danas je Guy Fawkes simbol otpora vlastima. Njegov lik prikazuje se kao poznata “Anonimus” maska u borbi protiv internet cenzure.

Do toga je došlo zahvaljujući strip piscu Alanu Mooreu koji je osamdesetih godina prošlog vijeka objavo grafičku novelu “V for Vendetta” – priču o budućnosti u kojoj je Britanija pod totalitarnom vladavinom. U trenutku kreativnosti, došao je na ideju da maskiranog protagonistu odjene u Guy Fawkesovu masku i kostim.

Čuveni strip je ekranizovan 2005. kao akcioni film, a maska se naročito svidjela mladim internet aktivistima okupljenim u pokret “Anonimusa” koji se zalažu za slobodu govora na internetu i borbu protiv cenzure.

Izvor: nationalgeographic.rs/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti