Vjerovalo se da je ona bila prva doktorica u istoriji. Istina je malo drugačija.

Brojne legende su ispričane o ovoj drevnoj doktorici. Internet i novine su prepuni tekstova o Merit Ptah, pojavljuje se u brojnim knjigama, čak i u kompjuterskim igricama.

Nasuprot tome, istoričar medicine i profesor Univerziteta u Coloradu Jakub Kwiecinski tvrdi da zapravo nikada nije postojala.

Kwiecinski je neko vrijeme posvetio traganju za relevantnim podacima o Merit Ptah. Prva svjedočenja našao je u knjizi objavljenoj 1938. godine koja govori o ulozi žena u medicini širom svijeta, autorice Kate Campbell Hurd-Mead.

Hurd-Mead u svom djelu kaže da je doktorica Merit Ptah živjela tokom pete dinastije egipatskog “Starog kraljevstva”, odnosno 2730. godine p.n.e. Bila je majka sveštenika koji je sahranjen tamo gdje počivaju svi znameniti vladari starog Egipta – u Dolini kraljeva.

“Unutar sveštenikove grobnice nalazila se slika i tablete pa su naučnici majku ovog čovjeka prepoznali kao drevnu doktoricu. Osim toga, ime Merit Ptah se ne spominje u dokumentima koji su sačuvani iz razdoblja starog Egipta i nema ga na listi drevnih iscjelitelja”, objašnjava Jakub Kwiecinski.

Hurd-Mead je u svojoj knjizi spomenula drevnu doktoricu koja je živjela za vrijeme pete dinastije. Ipak, iz konteksta se zaključuje da je riječ o ženi po imenu Peseshet. Postoje dokazi da se ona u tom razdoblju bavila doktorskim pozivom.

Priča o Peseshet se pojavila kada su pronađeni posmrtni ostaci njezinog sina Akhethetepa, koji je bio poznati glasnik u kraljevstvu. Živio je 2400. godine p.n.e. Grobnica je pronađena u Gizi, a iza skrivenih vrata nalazila su se tijela njegovog oca i majke koja je zapravo bila iscjeliteljica.

“Hurd-Mead je vjerovatno bila zbunjena sličnostima ovih porodica pa je doktorsko zvanje pripisala pogrešnoj ženi”, objašnjava Kwiecinski. Zbog toga je njezina greška kasnije prerasla u najpoznatiji mit o doktorici starog Egipta.

Legenda o Merit Ptah pokazuje kako se pogrešno tumačenje drevnih spisa i arheološkog naslijeđa može pretvoriti u veliku istorijsku neistinu. Ipak, njihov značaj nije mali, jer predstavljaju važne uzore za žene i njihov napredak na društvenoj ljestvici.

“Iako Merit Ptah nije autentična doktorica starog Egipta, ona jeste simbol feminističke borbe i uzor mnogim damama koje su se željele baviti doktorskim pozivom”, objašnjava Kwiecinski.

Izvor: index.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti