Kineske piramide (FOTO)

Iako piramide povezujemo s Egiptom, a Kinu s Kineskim zidom, i Kina ima piramide! I to čak preko stotinu drevnih piramida i humaka smještenih u području oko grada Hsiana, u središnjoj Kini, a koje su uglavnom iskorištene kao grobnice.

U jednom od tih humaka, nekih 40 km istočno od Hsiana, nekoliko je seljaka 1974. godine kopajući bunar iskopalo vojnika od terakote! Kasnija su arheološka iskopavanja otkrila veliki mauzolej prvog kineskog cara Ch’in Shih Huang Tija1 s osam hiljada vojnika, vojskovođa, komandanata i konja od terakote u prirodnoj veličini.

Najpoznatija priča vezana uz postojanje piramida u Kini priča je o “Velikoj bijeloj piramidi”. Fotografiju ove piramide, smještene u planinama Ch’in Ling, snimili su iz vazduha Amerikanci krajem II. svjetskog rata, no ona je netaknuta ostala ležati u vojnoj arhivi punih 45 godina prije nego što je objavljena. Prema analizama fotografije ova bi piramida, ako zaista postoji, bila najmasivnija građevina na svijetu: visine 300 metara i stranicâ baze 485 metara.

Buru oko ove piramide podigao je 1994. godine njemački turistički vodič Hartwig Hausdorf koji je svoje fotografije i zapažanja iznio u knjizi Die Weisse Pyramide (Bijela piramida). Ova je knjiga 1998. godine objavljena na engleskom jeziku pod nazivom Kineski Roswell: NLO susreti na Dalekom Istoku od drevnih vremena do danas, naslovom sugerišući da kineske vlasti zataškavaju postojanje piramide. Piramide oko Hsiana danas se mogu posjetiti jer više nisu u “zabranjenoj zoni”, no Bijela piramida još uvijek ostaje neidentifikovana. Neki pretpostavljaju da se možda radi o mauzoleju Maoling, grobnici cara Wua iz dinastije Han (157. – 87. g. pr.n.e.), koji je nekih 40 km udaljen od Hsiana.

Od ostalih kineskih piramida vrijedi spomenuti Zangkunchong (“Generalova grobnica”), kamenu stepenastu piramidu u Zibanu čija je baza dimenzija 31,58 x 31,58 metara, a visina 12,4 metra. Na prvu “stepenicu” naslonjeno je 12 velikih kamenih ploča od kojih je najveća visoka 4,5 i široka 2,7 metara. Oko piramide nekad su bila raspoređena i četiri kamena “čuvara grobnice”, oblikom vrlo slična dolmenima, ali do danas je ostao sačuvan samo jedan. Unutrašnjost piramide krije odaju sa sarkofazima.

Na arheološkom nalazištu u gradu Chia Ho Shih (Jiaohe) u sjeveroistočnoj Kini, otkrivenom još pedesetih godina prošlog stoljeća, nedavno je otkrivena grupa drevnih grobnica od zemlje i kamena u obliku piramida sa stranicama 50 x 30 metara, a starost im se procjenjuje na tri hiljade godina.

Piramidalnih građevina možemo naći gotovo posvuda u Kini, no njihova je koncentracija najveća upravo oko Hsiana. To ne čudi jer je ovaj grad, danas glavni grad provincije Shaanxi i jedan od deset najvećih kineskih gradova, tokom svoje duge istorije bio sjedište čak 13 dinastija, uključujući Chou, Ch’in, Han i T’ang, a u drevna vremena nosio je naziv Chang’an (“Vječni mir”).

Kako je ovo područje sve donedavno bilo zona zabra­njenog pristupa, o kineskim piramidama, koje dolaze u najrazličitijim veličinama, još uvijek se malo zna.

Izvor: nova-akropola.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti